Udyret fra Säffle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Udyret fra Säffle
orig. Den vedervärdige mannen från Säffle
Forfatter(e)Sjöwall & Wahlöö
SpråkSvensk
SjangerKriminalromaner
Utgitt2006
ForlagPiratforlaget (NOR)
Piratförlaget (SE)
Oversetter(e)Bodil Engen
Sider201
ISBN 978-91-1-715611-4, 978-4-04-252007-8

Udyret fra Säffle eller Mannen på taket, org. Den vedervärdige mannen från Säffle (1971) er en roman av forfatterparet Sjöwall & Wahlöö i deres krimserie om Martin Beck og hans kolleger. Dette er den sjuende boken i serien Roman om en forbrytelse (Roman om ett brott).

Boken ble først utgitt på norsk med tittelen Udyret fra Säffle i Gyldendals svarte serie i 1973, oversatt av Truls Hoff. Det kom fem gjenutgivelser av denne oversettelsen med samme tittel fram til 2004, deretter ble den utgitt som Mannen på taket i ny oversettelse ved Bodil Engen av Piratforlaget i 2006.

Handling[rediger | rediger kilde]

På en stille kveldsstund blir den høytstående politioffiseren Nyman bokstavelig talt slaktet i sykehussengen sin. Det er ikke vanskelig å finne personer som har motiv for å drepe ham, siden Nyman var en særdeles hatet mann; problemet er snarer å snevre det ned til en mistenkt.

Det er verdt å merke seg at denne romanen avviker fra de andre i serie ved at hovedpersonen oppfører seg som sanne helter. På den måten virker den mer å være en amerikansk enn en europeisk roman. Det uheldige resultatet er at Martin Beck blir skutt, og det er først i neste roman det blir avslørt at han så vidt overlever.

Det er også noe annet som gjør at denne romanen atskiller seg fra resten av serien og det er at handlingen foregår i løpet av mindre enn 24 timer, der de andre foregår over en periode på flere uker eller til og med flere måneder.

Karakterer og deres utvikling[rediger | rediger kilde]

Martin Beck og hans nå voksne datter Ingrid videreutvikler vennskapet; de går ut og spiser sammen.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Romanen ble filmatisert i 1976 med tittelen Mannen på taket. Bo Widerberg hadde regien, og hovedrollene ble spilt av Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Wollter og Thomas Hellberg.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Dette er an av Donald Knuths favorittromaner.[1] Han kaller den «en av Sjöwall & Wahlöös glimrende svenske detektivromaner».

Referanser[rediger | rediger kilde]