Hopp til innhold

Snut, snut, kaffegrut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snut, snut
orig. Polis, polis, potatismos!
Forfatter(e)Sjöwall & Wahlöö
SpråkSvensk
SjangerKriminalromaner
Utgitt2006
ForlagPiratforlaget (NOR)
Piratförlaget (SE)
Oversetter(e)Bodil Engen
Sider240
ISBN 978-4-04-252006-1

Snut, snut, kaffegrut, org. Polis, polis, potatismos! (1970) er en roman av forfatterparet Sjöwall & Wahlöö i deres krimserie om Martin Beck og hans team. Boken er den sjette i serien Roman om en forbrytelse (Roman om ett brott). Snut, snut, kaffegrut er den siste norske tittelen. Samme roman har tidligere fått den norske tittelen: Purk, purk, sur agurk.

Den svenske tittelen på boken blir forklart i en scene hvor Gunvald Larsson skjente på de forferdelig late politimennene Kristansson og Kvant. De to politimennene hadde, i stedet for å adlyde ordre om å arrestere en mistenkt på Arlanda lufthavn, kranglet med en mann som var sammen med sin tre år gamle sønn. Sønnen hadde ropt «Polis, polis, potatismos!» til de to politimennene mens de spiste pølse i brød med potetmos i en grillbar. Det refereres til et vanlig rim: «Polis, polis, potatisgris».

Handling[rediger | rediger kilde]

En velkjent forretningsmann blir skutt ved et middagsbord foran kollegene sine ved Savoy Hotell i Malmö sør i Sverige. Høyt plasserte personer i regjeringsapparatet mistenker at det foregår et skittent spill. Martin Beck blir kalt ned til Malmö siden det lokale politiet ikke blir ansett å være i stand til å løse saken.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

I 1993 hadde filmen Polis polis potatismos premiere. Den var en svensk/tysk samproduksjon, og ble regissert av Pelle Berglund, med Gösta Ekman i hovedrollen som Martin Beck.


Autoritetsdata