Hopp til innhold

Mannen som gikk opp i røyk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mannen som gikk opp i røyk
orig. Mannen som gick upp i rök
Forfatter(e)Sjöwall & Wahlöö
SpråkSvensk
SjangerKriminal romaner
Utgitt2006
ForlagPiratforlaget (NOR)
Piratförlaget (SE)
Oversetter(e)Bodil Engen
Sider197
ISBN 978-4-04-252005-4

Mannen som gikk opp i røyk, originaltittel Mannen som gick upp i rök (1966), er en roman av forfatterparet Sjöwall & Wahlöö i deres krimserie om Martin Beck og hans samarbeidspartnere. Boken er den andre i serien Roman om en forbrytelse (Roman om ett brott).

Handling[rediger | rediger kilde]

Beck blir kalt tilbake fra ferien sin når en viktig journalist med navn Alf Matsson blir meldt savnet—viktig fordi reporterens forlegger truer med å frigi noe (uspesifisert) informasjon som ville være pinlig for den svenske regjeringen.

Matsson ble sist sett i Budapest, så det er dit Beck reiser også. Men han oppdager med en gang han kommer til Ungarn at alle sporene er kalde. Men det er noen som skygger ham og Beck tror at det kan være kommunistisk mistenksomhet, men hvorfor skal politiet skygge ham og allikevel nekte for at det er noe merkelig med Matssons forsvinning?

Karakterer og deres utvikling[rediger | rediger kilde]

Beck og Kollberg har sit første, korte sammenstøt med detektiven Backlund fra Malmöpolitiet, som mangler fantasien som kreves for hans type arbeid. Han mener at byråkratiet kan erstatte den.

Det kan sies at forholdet mellom Beck og hans kone allerede var blitt kjølig. Det tar bare den spinkleste overtalelse fra hans overordnede før han avlyser ferien sin, selv om de gjør det klart for ham at han ikke behøver å gjøre det dersom han ikke ønsker. Selv om han reflekterer over ekteskapet sitt flere ganger (det samme gjør fortelleren når det gjelder ekteskapet generelt), drar han ikke noen konklusjon ennå.


Autoritetsdata