Robert Nivelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
General Robert Nivelle

Robert Georges Nivelle (født 15. oktober 1856 i Tulle i departementet Corrèze i Frankrike, død 22. mars 1924 i Paris) var en fransk offiser under første verdenskrig; divisjonsgeneral 1915, øverstkommanderendevestfronten fra desember 1916 til 15. mai 1917.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nivelle ble av fransk far og engelsk mor. Nivelle ble utdannet ved École Polytechnique i 1878 og gjorde siden tjeneste som artillerioffiser i Indokina, Algerie og Kina, under bokseropprøret.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Nivelle var artilleriekspert og fikk en stor del av æren for den franske motoffensiven i den siste delen av slaget ved Verdun. Han mente at det var mulig å bryte gjennom de tyske linjene med en rullende artilleritaktikk. Det vil si at infanteriet avanserer rett bak artilleriilden som langsomt forflytter seg fremover. Etter en rekke seirer ved hjelp av denne metode, og fordi han lovet en hurtig seier, fikk han den 25. desember 1916 overta kommandoen over de franske styrker efter general Joffre, som riktignok blir utnevnt til marskalk av Frankrike, men som bedømmes som å være for statisk og utbrent etter to års skyttergravskrig.

Nivelle besluttet seg for å avslutte utmattelseskrigen og iverksette et overraskelsesangrep på de tyske styrker. På grunn av sin engelske mor hadde han lært seg å tale engelsk, noe han benyttet seg av til å overtale britene i under Lloyd George til å stille de britiske tropper under hans kommando. Dessverre var han ikke særlig god til at holde på en hemmelighet og snart kom planen tyskerne for øre.

Nivelles plan gikk ut på å stenge inne de tyske troppene mellom Arras og Reims ved at britene angrep i Arras samtidig som franskmennene gjorde et storangrep på den sterke, tyske stillingen langs Chemin des Dames, nord for Aisne. I midten av mars 1917 trakk tyskerne seg tilbake fra dette området til Hindenburglinjen. Nivelle fortsatte likevel planleggingen. Tyskerne var godt forberedte da Nivelle innledet Slaget ved Chemin des Dames (også kjendt som Nivelles offensiv), med det resultat at offensiven kom til at koste 350.000 drepte og sårede, uten at det oppnås særlig meget. (I de første dager etter slaget ved Chemin des Dames fikk Nivelle økenavnet slakteren. ) Offensiven i april 1917 kjørte seg umiddelbart fast. Nivelle fortsatte med å sende inn flere tropper, noe som resulterte i at en stor del av de franske troppene vegret seg for å angripe. Dermed fikk man rene mytterier på fransk side i 1917.

Nivelle ble erstattet 15. mai 1917 av Pétain, som forbedret soldatenes forhold og gjenopprettet orden i styrkene.

Og det viste seg snart at han også mistet sine overordnedes tillit, så i desember 1917 ble han utnevnt til sjef for de franske tropper i Nordafrika, langt fra fronten.

Han fikk senere en viss form for oppreisning, da han etter krigen ble utnevnt til krigsrådgiver og ble tildelt storkorset til Æreslegionen og Militærmedaljen. Efter sin død i 1924 ble han begravet i Invalidekirken.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jean-Noel Grandhomme: La Première Guerre mondiale en France. Rennes 2009, S. 88f.
  • Paul C. Ettighoffer: Eine Armee meutert. Frankreichs Schicksalsstunde 1917. Bertelsmann, Gütersloh 1937.
  • Denis Rolland: Nivelle, l'inconnu du Chemin des Dames. Éditions Imago, Paris 2012, ISBN 978-2-84952-166-3.
  • J.M. Winter; The experience of World War I, 1988 ISBN 0-19-520776-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Robert Georges Nivelle – bilder, video eller lyd