Risker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Risker
Lactarius decipiens
Lactarius decipiens
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lactarius
Pers.
Norsk(e) navn: risker
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Sopp
Divisjon: Stilksporesopper
Klasse: Ekte hymeniesopper
Orden: Kremleordenen
Familie: Russulaceae
Antall arter: ca. 150
Utbredelse: Europa
Habitat: Løv- og barskog
Arter:

Risker (Lactarius) er en soppslekt i familien Russulaceae. Riskene har sprøtt kjøtt og inneholder «melkesaft», en væske som vises i kutt og bruddflater. Mange risker er matsopper, de fleste etter avkoking. Disse nevnte trekkene ved riskene er da viktig for å unngå forvekslinger, for eksempel med den svært giftige spiss giftslørsopp. Gran- og furumatriske regnes i Norge som sikre sopper for nye soppsankere, siden de avgir en gulrotrød saft.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Navnet riske kommer av en rot som betyr «å bli rød». Flere av artene er matnyttige, men noen er også giftige. Alle risker danner sopprot med trær.[1] Hattene på utvokste risker er normalt traktformede.[trenger referanse] Tidlig i veksten har de vanligvis buet hattform med innrullet kant. Underveis «ruller» hatten ut slik at soppene blir traktformede.

Risker, og kremler, har sprøtt kjøtt i fruktlegemet. Derfor knekker de i stedet for å trevles opp i langsgående fibre slik andre skivesopper gjør.[2] Risker kan dessuten skilles fra kremler ved at de skiller ut melkesaft i kutt og bruddflater.[2]

De forskjellige riskenes hatter og stilker kan variere mye i farge. Melkesaftens farge er ofte et viktig kjennetegn når en skal artsbestemme risker. Den er oftest hvit, men kan være vannklar, slik den er hos lakrisrisken. Hos matriskene (furumatriske og granmatriske) er den gulrotrød. Hos en del arter «anløper» melkesaften i kontakt med luft, og endrer gradvis farge. Den gulrotrøde melkesaften hos matriskene anløper til grønn, og den hvite melkesaften hos forskjellige risker kan anløpe til nyanser av gul, grå eller fiolett.[3]

På grunn av den unike fargen på melkesaften regnes granmatriske og furumatriske blant de «fem sikre» matsoppene i Norge.[4][n 1] Som navnene antyder vokser de i barskog, henholdsvis gran- og furuskog, ofte i stort antall. Andre arter er også viktige matsopper. Noen av dem er høyt verdsatt i Finland og Russland.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Arter[rediger | rediger kilde]

Listen under er ikke fullstendig, men oppgir norske navn på arter ifølge den norske artsdatabanken.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Egeland (1999) omtaler «seks sikre» sopper, men senere har det blitt redusert til «fem sikre» på grunn av sykdomstilfeller forbundet med rødskrubb som ikke har vært tilstrekkelig varmebehandlet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Høiland, Klaus: risker i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 3. oktober 2022.
  2. ^ a b «kremler». Store norske leksikon. Besøkt 2. august 2021. 
  3. ^ Lysebraate, Inger Anne (1998). Kompendium. xx#: Nyttevekstforeningen. s. 13. ISBN 8299131111. 
  4. ^ Egeland, Inger Lagset (1999). Sikre sopper. Gyldendal fakta. s. 90. ISBN 8205255911. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Morpho menelaus huebneri MHNT Male Dos.jpgDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.