Risker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Risker
Lactarius decipiens
Lactarius decipiens
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lactarius
Norsk(e) navn: risker,
melkesopper
Hører til: Russulaceae,
Basidiomycota,
sopper
Antall arter: ca. 150
Utbredelse: Europa
Habitat: Løv- og barskog
Arter:

Risker eller melkesopper er sopper som tilhører slekten Lactarius i familien Russulaceae. Til den familien regnes også kremler. Disse soppene inneholder en saft eller «melk» som kommer ut når man presser på dem. Navnet riske kommer av en rot som betyr «å bli rød». Flere av artene er matnyttige, men noen er også giftige.

Riskene er traktformede. Når de begynner å vokse, har de imidlertid mer en form som ligner hattsopper. Mens de vokser «ruller» hatten ut slik at soppene blir traktformede. De forskjellige riskene har flere forskjellige farger, og saften til de forskjellige artene har også forskjellige farger. Riskene har, i likhet med kremlene, en sprø konsistens, hvilket er uvanlig for sopp, siden de fleste sopper er trevlete.

Granmatriske og furumatriske er noen av de beste matsoppene i vår del av verden. De vokser i barskog, ofte i stort antall. Andre arter er også viktige matsopper. Noen av dem er høyt verdsatt i Finland og Russland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Morpho menelaus huebneri MHNT Male Dos.jpgDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.