Hopp til innhold

Kreuzberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kreuzberg

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
Oppkalt etterKreuzberg
Postnummer10961
Areal10,38 km²
Befolkning153 887 (2016)
Bef.tetthet14 825,34 innb./km²
Høyde o.h.52 meter
Kart
Kreuzberg
52°29′15″N 13°23′00″Ø

Kreuzberg er en ortsteil i bydelen Friedrichshain-Kreuzberg i Berlin. Kreuzberg var egen bydel inntil 2001 da Berlins forvaltningsreform dannet en ny bydel sammen med tidligere bydel Friedrichshain.

Kreuzberg fikk sitt navn fra den 66 m høye åsen Kreuzberg. Åsen oppsto i løpet av istiden da endemorenen ble dannet. Den var lenge kjent som Tempelhofer Berg da den lå like ved landsbyen Tempelhof. I 1821 ble et nasjonalminnesmerke oppført til minne om de tyske seirene i Befrielseskrigene mot Napoleon mellom 1812 og 1815. Minnesmerket som er tegnet av Karl Friedrich Schinkel har grunnriss som et jernkors, noe som er en teori om opphavet til navnet Kreuzberg (Korsberget).

I overkant av 160 000 tyrkiske innvandrere og deres etterkommere lever i Kreuzberg. Før Berlinmurens fall var imidlertid Kreuzberg mer dominert av tyrkere enn i dag. Da muren falt steg boligprisene i Kreuzberg. Bydelen ligger nær det gamle sentrum (Mitte) i øst, som inntil da hadde vært sperret av muren. Dette førte til at nye tyrkiske immigranter flyttet til andre steder i Berlin (blant annet til bydeler i Øst-Berlin) da boligprisene var lavere i disse områdene.

Karneval der Kulturen er et flerkulturelt opptog som hver pinse arrangeres i Kreuzberg.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Muséer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]