Revebjelledvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Revebjelledvergmåler
Revebjelledvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia pulchellata
(Stephens, 1831)
Norsk(e) navn: revebjelledvergmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Eupithecia
Habitat: enger og beitemarker
Utbredelse: Europa

Revebjelledvergmåler (Eupithecia pulchellata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere og er funnet på Sør- og Vestlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 18 – 22 mm), slank, brokete farget måler. Den er en av få dvergmålere (slekten Eupithecia) som er lett å kjenne igjen, på den brokete fargen og særlig på forvingens to okergule tverrbånd. De ligner sterkt på torskemunndvergmåler (Eupithecia linariata), men er noe lysere på farge enn denne og kan kjennes på at forvingens brede, mørke tverrbånd har en markert knekk ca. 1/3 fra forkanten. Forvingen er, innenfra og utover, farget slik: ved roten mørk grå, deretter et bredt, okergult tverrbånd, deretter et jevnbredt, hvitkantet, mørkgrått tverrbånd, deretter hvitgult, så et uregelmessig, brunlig okergult tverrbånd (vanligvis noe mørkere på farge enn det lenger inne i vingen), deretter en hvit siksak-tverrstripe og ytterst grå. Bakvingen er farget omtrent som forvingen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til revebjelle (Digitalis purpurea), der larvene utvikler seg i blomstene. Man finner arten i veikanter, på beitemark, hogstflater og andre steder der revebjellen vokser. Larvene lever av pollenbærere og frøemner inne i blomstene. Arten overvintrer som puppe, av og til to ganger. De voksne målerne flyr i mai – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten har en ganske begrenset utbredelse, som følger næringsplanten. Den finnes på Den iberiske halvøy, i Mellom-Europa og de sørlige delene av Nord-Europa. I Norge er den funnet i Telemark, Vest-Agder og over hele Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]