Renault 4CV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Renault 4CV
4cvfront.JPG
ProdusentRenault
Produsert19461961
KlasseFamiliebil
Karosserityper4 dører sedan
Generasjoner1
ForgjengerRenault Juvaquatre
EtterfølgerRenault Dauphine
Renault 4
Tekniske data
Motor750 cm3
Hekken til Renault 4CV

Renault 4CV er en bil produsert av den franske bilfabrikant Renault fra 1946 til 1961. Denne bilen hadde til hensikt å være en økonomisk "folkebil", ideen var inspirert av bobla. 4CV ble den første franske bilen med et salgstall over en million.

Etter andre verdenskrig ble bilfabrikanten underlagt strenge ordre fra den franske regjering om kun å produsere kjøretøyer, både militære og sivile kjøretøyer. Fernand Picard ledet arbeidet med å utvikle en konkurrent til "bobla", noe som var sterkt ønskelig i de vanskelige årene i etterkrigstidens Europa. Den første prototypen var ferdig i 1942, og ytterligere to prototyper ble produsert de tre neste årene. På et motorshow i Paris i 1946 ble 4CV endelig publisert for media. Ved lanseringen av 4CV ble den kalt "La motte de beurre" (smørklumpen). Grunnen til dette var kombinasjonen av dens form, og at de første modellene var lakkert sand-gul farge som var overskudd fra den tyske hæren ment til bruk for Afrikakorpset.

4CV hadde en 748 cm3 motor med 17 hestekrefter, med en tre-trinns manuel girkasse. På tross av fattige tider i Frankrike solgte denne bilen 37 000 enheter frem til midten av 1949, og var den mest populære bilen i Frankrike. 4CV forble i produksjon i mer enn 10 år, og skulle egentlig bli tatt ut av produksjon da Renault lanserte den nye bilen Renault Dauphine i 1956, men 4CV hadde fortsatt et formidabelt salg og ble i produksjon frem til 1961, bare ett år før Dauphine ble tatt ut av produksjon.

4CV ble tidlig modifisert, og ble i stor utstrekning brukt til billøp. 4CV har vunnet Le Mans og Mille Miglia.

4CV ble også produsert på lisens i Japan av Hino Motors, Ltd.

1 105 547 biler ble produsert totalt.