Hopp til innhold

Renault Clio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Renault Clio
ProdusentRenault
Produsert1990
KlasseSmåbil
KarosserityperTredørs kombi
Femdørs kombi
Femdørs stasjonsvogn
LayoutFF layout
Generasjoner4
Forgjenger(e)Renault 5
Nettsted Offisielt nettsted · Offisielt nettsted
Tekniske data
Motor1.0 liter
1.3 liter
1.5 liter
1.6 liter

Renault Clio er en bilmodell fra den franske bilprodusenten Renault, som har vært i produksjon siden 1990. Modellen produseres nå i sin tredje generasjon, og har vært en stor suksess i Europa helt siden lanseringen. Clio vant tittelen Årets Bil i Europa i 1991 og 2006, og har fått æren for å ha vært modellen som har gjenopprettet Renaults rykte etter en rekke dårlige modeller på 1980-tallet.

Clio har blitt solgt som Renault Lutecia i Japan, og en firedørs sedanmodell har blitt solgt som Renault Clio Symbol, Renault Clio Sedan og Renault Thalia på enkelte markeder. Samtidig har Clio blitt solgt under merkenavnet Nissan på enkelte latinamerikanske markeder som Nissan Platina.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Clio Mk1 (1990–1998)[rediger | rediger kilde]

Clio ble lansert på bilutstillingen i Paris i 1990, og kom tilgjengelig i salg på hjemmemarkedet Frankrike kort tid senere, mens salget i øvrige deler av Europa ikke kom i gang før i mars 1991. Clio erstattet Renault 5 (som var i produksjon frem til 1996 som et billig alternativ). Fra lanseringen av var modellen tilgjengelig med bensinmotorer på 1,2 og 1,4 liter, og dieselmotorer på 1,7 og 1,9 liter. I 1992 gikk bensinmotorene fra å være forgasser-utstyrt til å få elektronisk innsprøytning.

Etter kun et år i salg fikk modellen en liten ansiktsløftning, primært med en ny versjon av Renault-logoen i grillen, samt nye seter foran. I mars 1994 kom en ny ansiktsløftning, denne gang med adskillig fler endringer. De største var nok en ny grill, andre lister på støtfangerne, og noe rundere baklykter for å gi bilen et mer moderne preg.


I 1996, da Phase 3-Clio ble lansert, ble bensinmotoren på 1,2 liter erstattet av en ny motor på 1,149 ccm. Samtidig ble sylindertoppen på 1,4-literen endret for bedret drivstofføkonomi, noe som betød at motoren leverte noe lavere effekt enn forgjengeren. Hovedlyktene ble også endret, modellen fikk et nytt panser samt et tredje, høytmontert bremselys.

Clio Mk2 (1998-2001)[rediger | rediger kilde]

I 1998 ble en helt ny generasjon Clio lansert, adskillig mer moderne enn forgjengeren. For å spare vekt og reparasjonskostnader var en rekke deler produsert i uvanlige materialer; forskjermene var i plast mens panseret var av aluminium. Motorutvalget var svært likt forgjengeren, med bensinmotorer på 1,2, 1,4 og 1,6 liter samt en 1,9-liters dieselmotor. Tidlig i 1999 ble en sportslig 16V-utgave utstyrt med en ny 1,6-liters motor med 16 ventiler. Samme år ble Clio Renault Sport 172 lansert, med en 2,0-liters motor med 16 ventiler, 172 hestekrefter og en toppfart på 220 kilometer i timen, mens superbilen Clio V6 Renault Sport var toppmodellen, med en midtmontert 3,0-liters V6-motor plassert bak forsetene. Clio V6 er bakhjulsdreven, og har en toppfart på 235 kilometer i timen, mens motoren har en effekt på 230 hestekrefter

I 2001 ble Clio ansiktsløftet igjen, med oppdatert eksteriør og interiør samt en ny dieselmotor på 1,5 liter. Renault Sport produserte også en oppdatert Renault Sport Clio 172-utgave. Samtidig produserte de en lettere utgave ment for motorsportbruk, som blant annet var utstyrt med lavere og stivere understell og tynnere glassruter, noe som sammen med fjernet reservehjul, luftkondisjoneringsanlegg og mindre dynamo sørget for at bilen veide 80 kilo mindre enn den vanlige Sport Clio. Denne modellen var kalt Renault Sport Clio 172 Cup, og ble kun produsert i fargene Mondial Blå og Iceburg Sølv.

Clio Mk3 (2005–)[rediger | rediger kilde]

Tredje generasjon Clio ble lansert i 2005, og er bygget på en plattform utviklet i samarbeid med Nissan. Plattformen deles med modellene Renault Modus, Nissan Micra og Nissan Note, og tredje generasjon Clio er betraktelig større enn forgjengeren. Modellen oppnådde fem stjerner i EuroNCAPs trafikksikkerhetstester, den høyeste score noen bilmodell kan få. Modellen kom i salg i oktober 2005, mens en femdørsutgave fulgte tidlig i 2006. Tredje generasjon Clio ble kåret til Årets Bil i Europa i 2006, og en stasjonsvognutgave ble presentert i mars 2007. En modell var også tilgjengelig med turbo, Renault Clio 1,2 T 16V 100HK Rip Curl edition.

Elbil[rediger | rediger kilde]

Renault Clio leveres også som elbil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]