Raunefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Raunefjorden
Bergen, Sotra Bridge-edit.JPG
Sotrabrua går over Raunefjorden.
LandNorge Norge
Kart
Raunefjorden
60°16′00″N 5°09′00″Ø

Raunefjorden er en fjord mellom Sotra og Bergen, som strekker seg cirka 15 km nordover fra Korsfjorden i sør til Byfjorden og Hjeltefjorden i nord. Fjorden regnes for å begynne nord for Lerøyna og Bjelkarøyna mellom Klokkarvik i Sund kommune i vest og Hjellestad i Bergen i øst.[1]

Nord for Klokkarvik går Skogsvågen inn i Sotra mot vest. Øst for Skogsvågen ligger Bergen lufthavn, Flesland. Raunefjorden har en sidefjord, Grimstadfjorden, som ligger nord for Flesland og rett øst for Bjorøy. Fra Bjorøy går det en undersjøisk tunnel under Vatlestraumen til fastlandet i nærheten av Håkonshella. Vatlestraumen kom i nyhetsbildet i 2004 da MS «Rocknes» gikk på grunn og kantret. Håkonshella er stedet der Håkon den gode både ble født og døde. Håkonshella ligger ved inngangen til Alvøpollen og Alvøen. Fra der går fjorden videre nordover på østsiden av Litlesotra og nord til Knarrevik og Drotningsvik. Mellom disse to stedene går Sotrabrua over fjorden med en lengde på 1236 meter og en seilingshøyde på 50 meter.

Fjorden ender nord for Sotrabrua, hvor den deler seg i Byfjorden som går østover mot Bergen mellom Askøy og Loddefjord, og en nordvestlig fjordarm mellom Litlesotra og Askøy som er den sydlige delen av Hjeltefjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Raunefjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]