Bjorøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°19′15,596″N 5°10′29,654″Ø Bjorøy er en øy i Fjell kommune i Hordaland fylke. Bjorøy er en bynær øy som har opplevd en kraftig vekst i befolkningen etter at fastlandsforbindelsen kom i 1996.[1] Folketallet har mer enn doblet seg, og har per 01.01.2013 887 innbyggere. I tillegg nybygde hus har mange fritidseiendommer blitt omgjort til helårsboliger. Det går bru fra Bjorøy til naboøya Tyssøy i Sund kommune. Bjorøytunnelen forbinder øya med Bergen. Før tunnelen åpnet i var det fergeforbindelse fra Bjorøyhamn til Alvøen i Bergen.

I forbindelse med kommunereguleringene på 1960-tallet var det på tale å overføre både Bjorøy og Tyssøy til tidligere Laksevåg kommune (som gikk inn i Bergen i 1972), men lokale folkeavstemninger gav flertall mot å endre kommunetilhørigheten. Det fristet vel ikke så mye å bli overført til Laksevåg, som gikk for å være en fattig kommune, og ettersom fastlandsforbindelsen ennå ikke var etablert var øyboerne i uansett avhengige av ferge for å komme seg til kommunesenteret. Det er uvisst hva utfallet hadde blitt idag, med det store antallet utflyttede bergensere som bor på disse øyene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Folk flytter fra øyene tross milliarder til bru». NRK. Besøkt 9. april 2013. 


HordalandstubbDenne Hordalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.