Vatlestraumen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vatlestraumen
LandNorges flagg Norge
Kart
Vatlestraumen
60°20′13″N 5°11′23″Ø

Vatlestraumen er en del av hovedleden i innseilingen til Bergen sydfra, nærmere bestemt passasjen mellom Bjorøyna i Øygarden kommune og fastlandet ved Hilleren og Håkonshella i Bergen kommune i Vestland fylke. Farleden mellom Litlesotra og fastlandet på Bergen-siden er her delt i to; Kobbaleia går på den andre siden av Bjorøyna. Farvannet i Vatlestraumen er bredere enn i Kobbaleia, og også bedre oppmerket med sektorlys. Men begge løpene er nautisk krevende på grunn av topografien, krav til flere store kursforandringer innenfor et kort tidsrom og den store trafikktetthet i og rundt farvannet av både større og mindre fartøy. I tillegg er strømpåvirkningene sterke og til dels uforutsigbare. Strømmen følger ikke alltid sundets retning, den kan i blant sette mot Revskolten lykt.[1] Ettersom store fartøy er i konstant svingkondisjon i den ene eller andre retningen når de går gjennom Vatlestraumen, er det uforsvarlig for to større fartøy å møtes her. Derfor er det alminnelig praksis at større fartøy varsler på VHF kanal 16 om tidspunktet de vil passere gjennom Vatlestraumen.

I «Den norske los», utgitt av Sjøkartverket, beskrives Vatlestraumen slik:

«Vatlestraumen vender tidevannsstrømmen ved HW og LW. Den går N-over med stigende og S-over med fallende vann. På det sterkeste går strømmen flere knop og mange virvler oppstår til sjenanse for mindre fartøyer. Markerte bakevjer under land. Der blir krapp strømsjø når vind og tidevann går motsatt vei.»

Den 19. januar 2004 gikk MS «Rocknes» på en grunne rett ved Revskolten lykt i Vatlestraumen. Skipet forliste og 18 mennesker omkom. Det ble gjort noen midlertidige foranstaltninger i etterkant av ulykken, og sommeren 2012 ble grunnen sprengt ned til 14 meters dybde. Seilingsleden som tidligere var 220 meter på det smaleste, er nå 250 meter bred med denne dybden.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]