Raudvatnet (Rana)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raudvatnet
Vinterstid (27. februar 2006)
LandNorge
FylkeNordland
KommuneRana
Areal 4,39 km²[1]
Reguleringshøyde489,05–487,25 moh. [1]
Magasinvolum 7 mill. m³[1]
Nedbørfelt 115,87 km²[2]
VassdragRanavassdraget
TilløpTverråga
UtløpTverråga
Posisjon
UTM-koord.33V 478302 7351032
Kart
Raudvatnet
66°16′42″N 14°31′00″Ø

Raudvatnet er en innsjø i Rana kommune i Nordland. Mellomriksveien E12 mellom Mo i Rana og Sverige («Blå vegen»), passerer nord og øst for Raudvatnet. Øst for Raudvatnet ligger en Røde kors hytte («Rauvasshytta»). Vatnet er regulert som magasin for Ildgrubfossen kraftverk.

Raudvatnet er oppkalt etter Raudfjellet, nord for innsjøen. Fjellets røde farge skyldes hematitt, som i eldre tid ble utvunnet for å lage husmaling i Rana.

Hematitt fra dette «røde fjellet» var også kilden til husmaling i Nord-Sverige. Det forklarer hvorfor de fleste husene der er røde, og også den svenske fellesbenevnelse den røda stugan («det røde hjem») om deres hjem i de svenske kommunene Storsele og Storuman.

På Raudfjellet ligger Litle Raudvatn, hvor en elv renner nordøstover som en side-elv til Plura. For å skille mellom disse innsjøene, er Raudvatnet noen ganger kalt Store Raudvatn.

De to hovedkildene til Raudvatnet (bortsett fra Tverrvatnet), er en elv som renner fra vatnet Rausandhaugtjøn i nordøst og elven fra vatnet Kringla i sørvest. Fra Raudvatnet renner Tverråga i en nordvestlig retning, og munner ut som en sideelv til Ranelva.

Raudvatnet er rikt på ørret og røye, og er en populær innsjø for fritidsfiskere, både om sommeren og vinterstid (isfiske).

Raudvatnet og det omkringliggende området, er et populært friluftsrområde. Blåvegenløpet Skifestival ble arrangert for 29. gang av I.L Stålkameratene den 31. mars 2007. Løpet ender i Klokkerhagen i Ner-Gruben på Mo og starter tre steder: Umbukta ved riksgrensen (45 km) Raudvatnet (21 km) og Utsikten (10 km). Blåvegenløpet som har vært Nord-Norges største turrenn i mange år arrangeres fast hver palmelørdag.

Det befinner seg omkring 550 hytter rundt innsjøen, og det arbeides med å legge inn elektrisk strøm til hyttebeboerne.[3]

Ved østsiden av Raudvatnet, ligger Rauvassgården, en fjellgård fra 1890 som i 2022, ble oppusset av Tenda Helgeland. Rauvassgården leies ut for bedrifter og privatpersoner.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Reinsdyr nær de østlige strendene av Raudvatnet[rediger | rediger kilde]

Raudvatnet befinner seg i et tradisjonelt samisk territorium, hvor de tradisjonelle talere av det Umesamiske språket en gang florerte. Reindriftsnæringen er en svært viktig del av næringsvirksomheten hos samene omkring innsjøen. Om vinteren er reinsdyrene inngjerdet øst for Raudvatnet og sør for Raudfjellet, hvorfra de sommerstid slippes løs og gresser i områdene øst for Raudvatnet og sør for Tverrvatnet.

Raudvatnet vinterstid[rediger | rediger kilde]

Raudvatnet sommerstid[rediger | rediger kilde]

Raudvatnet om høsten[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vannkraft – Utbygd vannkraft – Magasin. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 27. juli 2015
  2. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Regine-enhet. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 27. juli 2015
  3. ^ Rana Blad, Harald Mathiassen, 8. juni 2007: Lysende håp om hyttestrøm

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]