Rød flaggmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
rød flaggmåler
Rød flaggmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Catarhoe rubidata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: rød flaggmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Catarhoe
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Habitat: skog og buskmark
Utbredelse: Europa og Midtøsten

Rød flaggmåler (Catarhoe rubidata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne broket fargete arten er ganske sjelden i Norge og er listet som direkte truet (EN) i den nyeste norske rødlisten fra 2010.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 22 – 27 mm), slank, brokete farget måler. Den kan kjennes på den rødlige fargen og på at forvingenes brede tverrbånd er nesten helt hvitt i den ytre og bakerste delen. Forvingens grunnfarge er kanelbrun til rødlig brun. Vingen er grå ved roten. Rundt midten har den et bredt tverrbånd som er mørkt langs kantene, nesten helt hvitt i den bakerste og ytre delen og ellers lys grått. Ytterkanten av tverrbåndet er sagtakket i den bakerste halvdelen. Begge vingepar har smalt mørke ytterkanter. Bakvingen er silkeaktig gråhvit. Larven er ganske slank, naken og gulbrun på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i åpen skog, buskmarker og enger. Den er forholdsvis varmekjær. Larvene lever på ulike arter av maure (Galium spp.). De voksne målerne flyr om natten i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa, men er stort sett sjelden over alt. Den forekommer også i Midtøsten. I Norge er den bare funnet i Østfold, Akershus og den østlige delen av Buskerud, og den er meget sjelden og antatt å være sterkt utryddingstruet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 22. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]