Pentobarbital

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pentobarbital.

Pentobarbital er et barbiturat. Den kjemiske formelen er C11H18N2O3.

Pentobarbital er kortvirkende og ble tidligere brukt før narkose. Det har også blitt solgt som sovemedisin under navnet Nembutal.

Barbituratet ble brukt da den amerikanske dommedagssekten Heaven's Gate begikk kollektivt selvmord 26. mars 1997.

Pentobarbital er i tillegg brukt av veterinærer som avlivingsvæske til dyr. I staten Georgia i USA brukes Pentobarbital også til avliving av mennesker dømt til døden. Middelet skal sette den dømte i dyp søvn før to andre legemidler fullfører drapet.

8. desember 2009 begynte staten Ohio i USA å bruke Pentobarbital som eneste medikament ved henrettelser av mennesker. Dette for å komme rundt de juridiske problemene som har oppstått ved tre-medikament-henrettelser, etter at flere stater har slått fast at denne er ukonstitusjonell. Siden da har flere og flere stater begynt å bruke Pentobarbital som eneste medikament ved henrettelser, blant annet Florida, Idaho, South Dakota, Texas og Washington.

Etter at flere av de store internasjonale legemiddelprodusentene, som danske Lundbeck, av etiske grunner har sluttet å fremstille eller selge slike legemidler, leter Ohio og andre delstater i USA etter alternative medikamenter til bruk for henrettelser.

Chemistrylogo.svgDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.