Hopp til innhold

Sprøyte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
10ml sprøyte med Luer lock-tupp
En sprøyte blir benyttet for å administrere legemiddel.

En sprøyte er et redskap som består av et stempel som passer inn i en sylinder med liten åpning i den ene enden. Sprøyter brukes til å overføre små mengder væske eller gass fra eller til ellers utilgjengelige steder. Å sette inn en substans / et medikament i kroppsvev ved hjelp av en sprøyte og en kanyle kalles en injeksjon.[1]

Injeksjoner kan være:

Tidligere var sprøytene laget med glassylinder med metallbeslag i begge ender og metallstempel og stempelarm. De tilhørende kanylene var helt i metall. Disse ble vasket og kokt eller autoklavert etter bruk og benyttet igjen mange ganger.

I mange år har plastsprøyter for engangsbruk vært enerådende. Kanylene består nå av et tynt metallrør med plast i enden som passer til plastsprøytene med Luer overgangen og er også kun for engangs bruk.

Record- eller Luer-lock-standarder[rediger | rediger kilde]

Det finnes to forskjellige standarder for målene på overgangen mellom sprøyte og kanyle. Tidligere var Record-standarden vanlig. I mange år har de fleste helseinstitusjoner bare brukt utstyr med Luer-standarden eller den nyere standarden Luer-Lock. I tillegg til sprøyter og kanyler brukes standarden også på overgangen mellom infusjonssett, venekateter og andre infusjonsanordninger.

Andre typer sprøyter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vennerød, Anne Marie (27. januar 2023). «sprøyte». Store medisinske leksikon (norsk). Besøkt 22. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]