Temple Bar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Temple Bar på Paternoster Square
Horace Jones' minnesmerke ved Temple Bar

Temple Bar var i tidligere tider hovedporten inn i City of London fra vest, på grensa mellom City og Westminster. Selve porten ble fjerna i 1878 for å gi plass til en utvidelse av gatene Strand og Fleet Street, men er nå gjenreist på Paternoster Square ved St Paul's Cathedral.

Temple Bar var fra først av en kjetting spent mellom to stolper; i 1351 ble det bygd en port med porthus som inneholdt fengselsceller. Byens gapestokk sto ved Temple Bar, hvor også de henrettedes hoder ble satt på stake.

En ny port ble bygd av Christopher Wren i 1670-åra. Denne ble revet i 1878 og erstatta av Horace Jones' minnesmerke med en griff i bronse av Charles Birch på toppen. Wrens port ble gjenoppført i Theobalds Park i Hertfordshire, før den i 2004 kom tilbake til London, til Paternoster Square noe lengre øst.

Etter tradisjonen er Temple Bar det eneste stedet der den britiske monarken tillates å komme inn i City of London. Hun må her anmode Lord Mayor om adgang til byen, hvorpå Lord Mayor overrekker henne byens perlesverd. Deretter blir Temple Bar seremonielt lukket.