Port St Mary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den indre havna ved landsbyen.

Port St Mary (mansk: Purt le Moirrey) er landsby på sørkysten av Man som har sitt navn etter et kapell, Chapel of St Mary, dedikert jomfru Maria, som har utsikt over bukta Chapel Bay. I henhold til folketelling i 2006 er det 1 913 innbyggere. En jernbanestasjon for damptoget fra Isle of Man Railway har stasjon rett nord for landsbyen og jernbanen har endestasjon i Port Erin som ligger rett ved.

Queens Road Port i St. Mary
Victoria Road i Port St Mary.
Jernbanestasjonen ved Port St Mary

Havnen i Port St Mary var tidligere preget av et hektisk liv, men er nå sovende og med kun en pub igjen, «The Albert», mens de andre har stengt grunnet for få kunder. Port St Mary var tidligere en betydelig havn for handel og særlig fiske. Landsbyen er fortsatt populær for fiskere og sportsfiskere, og ikke minst turister, hovedsakelig i sommermånedene.

Den ytre havnen er tilgjengelig ved både flo og fjære, noe som er unikt for de fleste havner på Man. Royal National Lifeboat Institution hadde en redningstjeneste ved havnen siden 1896. Dagens 14 meter lange redningsfartøy, «Gough Ritchie II», ligger ved en permanent flytemolo på utsiden av den ytre moloen. Den kostet £ 1.2 millioner i sin tid. Den indre havna tørker ut ved fjære.

Landsbyen huser Port St Mary Golf Links, øyas eneste golfbane med 9 hull, og dessuten Scoill Phurt le Moirrey, en grunnskole som ble åpnet i skoleåret 19931994. Skolen har syv klasser og en særklasse. Isle of Man Yacht club har også base ved havnen i Port St Mary.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]