Hopp til innhold

Jurby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jurby
LandMans flagg Man
KronbesittelseMans flagg Man
Kart
Jurby
54°21′09″N 4°30′29″V

Jurby (mansk: Jourbee) er en parish (sogndistrikt) i sheadingen MichealMan som har i henhold til folketellingen av 2006 659 innbyggere, en liten nedgang fra 677 fra 2001. Sognet er en av tre divisjoner av sheadingen (administrativt område) Michael. De andre to er Ballaugh og Michael.

Sognekirken er Kirk Patrick.

Det er hovedsakelig er jordbruksdistrikt på nord-nordvestkysten av Man, men har også en industripark på gamle Jurby Airfield. Her ligger også Mans nye fengsel som ble åpnet sommeren 2008.

Den gamle flyplassen, Jurby Airfield, ble opprinnelig benyttet som en treningsbase under den andre verdenskrig av det kongelige britiske flyvåpen, Royal Air Force (RAF). I løpet av 1950-tallet ble den også benyttet som treningsleir for offiserskadetter på korttidskommisjon for RAF. Kurset varte i tre måneder. Deler er benyttet i dag som industripark. Den gamle rullebanen blir i dag brukt som racerbane for motorsyklister.

I 2009 ble det lenge utsatte Manx Transport Museum åpnet i en gammel hangar. Det finnes også et lignende museum i Man, Manx Transportation Museum.[1]

Det nye fengselet, Isle of Man Prison, med kapasitet for 138 celler, begynte å motta gjester i august 2008. I tillegg til menn vil fengselet også ta imot mindreårige og kvinner. Fengselet har moderne fasiliteter som senter for sport og utdannelse.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]