Foxdale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt over Foxdale.
Øvre Foxdale.

Foxdale (mansk: Forsdal) er en landsby som ligger i hjertet av Man. Området var tidligere lokaliteten til en av de største blygruvene i Europa. I dag lider området fra avskalling av folk og mangel på fornyelse. Navnet er av norrøn opprinnelse, hvilket endelsen dal indikerer.

Landsbyen faller innenfor sheadingen og valgkretsen Glenfaba og er for tiden representert ved Tynwald og House of Keys ved David Anderson, som også ble valgt i 2001 og på nytt i 2006. Landsbyen er en del av sognet Patrick. Det ligger tre andre landsbyer i nærheten, Dalby i nærheten av kysten på vestsiden av fjellet Dalby, Patrick i nord og Glen Maye ved kysten og i dalen ved samme navn.

Foxdale «Deads»[rediger | rediger kilde]

Foxdale «Deads»
Etterlatt vogn og annet rester fra gruvedriften, fotografert 1971.

Landsbyen er delt i to deler, øvre og nedre Foxdale. Ettersom Foxdale var en gruveby førte driften til at store deler av området rundt landsbyen ble forgiftet av tungmetaller og med plantedød som resultat. Det døde området kalles naturlig nok for «The Deads» og er populært blant de som kjører motocross inntil bøndene i området gikk lei og la ut spiker i løypene.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Foxdale har sin egen grunnskole, Foxdale Primary School, som ligger ved Mines Road.[1]

Gruvedriften[rediger | rediger kilde]

På midten av 1800-tallet var det egen jernbaneselskap og stor gruvedrift ved stedet, faktisk hele fem gruver i aktivitet på det meste; Upper Old Foxdale, Lower Old Foxdale, Old Flappy, Maghie's og Louisa. Selskapet Foxdale Mining Company ble dannet i 1828 av en gruppe engelske forretningsmenn fra Liverpool, Chester og Flintshire med hovedbase i Chester. Dette ble det første moderne gruveselskapet som opererte på Man og ansvarlig for all drift, unntatt i Lonan og Maughold. Virksomheten fortsatte fram til 1911 da den ble endelig nedlagt.[2]

Foxdale Railway var et sidespor som gikk fra St. John's til Foxdale. Den ble åpnet i 1882, men virksomheten dalte betydelig etter 1911, og ble endelig nedlagt i 1960. Jernbanesporet ble fjernet på midten 1970-tallet.

Sport[rediger | rediger kilde]

Landsbyen har hatt sin egen fotballklubb, Foxdale F.C., siden tidlig på 1990-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Welcome to Foxdale Primary School» Arkivert 7. mars 2010 hos Wayback Machine.. Foxdale Primary School.
  2. ^ Foxdale Mines Arkivert 27. mars 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]