Kirk Andreas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kirk Andreas eller bare Andreas er en landsby på Man som ligger nord på øya i kirkesognet Andreas.

Landsbyen har en skole, grunnskolen Andreas Primary School.[1]

Kirken[rediger | rediger kilde]

Som mange kirkesogn på Man er sognet oppkalt etter kirken, og kirken har også gitt navn til landsbyen Kirk Andreas. Kirken er dedikert helgenen sankt Andreas. Selv om kirken er uten større arkitektonisk betydning har den georgianske sognekirken en viss historisk interesse. Dagens kirke blir helst kalt for St Andrew Church framfor det eldre navnet Kirk Andreas. Den tilhører den engelske kirke og er underlagt Sodor og Man bispedømme. Den er sognekirke for området. Den ble bygd i 1802 av naturstein fra dalen Sulby i sør på det samme stedet hvor oldtiden keltiske Keeill (kapell) hadde stått, dedikert til sankt Columba av Iona.[2]Fra kirken er det god utsikt mot de sentralene fjellene på Man. Prestegården er holdt av Sodor og Man bispedømme og i samsvar med erkediakonen på Man.

Glassmaleriet i rosevinduet kirkens østfasade har et motiv av en mann i en båt, antagelig en referanse til helgenens rolle som fisker i Genesaretsjøen. Båten er i tillegg merket med sankt Andreas’ flagg, et kors i en X-form.[3]

Det eldste kirkeregisteret er fra 1666 som sier at «Den gamle kirkeregisteret er meget ødelagt, revet og i dårlig forfatning, som var gjort av sir John Huddlestone, kapellan av Kirk Andreas under prest Jonathan Fletcher, erkediakon på denne øya, og prest for jarlen av Derby, som er nedtegnet og skrevet inn i dette nye registeret, så langt som navnene kunne bli lest og forstått av meg, Charles Wattleworth.»[4]

Det er funnet åtte gamle steinmonumenter, eller fragmenter av monumenter, som fortsatt kan bli sett på sørportalen av den nye kirken. Disse har både keltisk som norrøn opprinnelse. Blant de mest interessante er hva som kalles for Gautes kors (Gaut's Cross, No. 99). Denne er hardt skadd, men har et kors og en sirkel på begge sider og kan sammenlignes med et tilsvarende i Kirk Michael (No. 101) som antagelig er hogd av den samme Gaute. Inskripsjonen med runer på den ene siden er delvis brukket av. Den leses: ... thana, if (t) Ufaik, fauthur, sin, in, Kautr, karthi, sunr, Biarnar, fra, Kuli. Den kan oversettes som (A.B. reiste) dette (kors) til mine om Ofeig sin far. Men Gaute sønn av Bjørn av Coll gjorde den.

Gaute er den første norrøne skulptør som er identifisert med navn på Man. Man antar at han er sønn av norrøn mann på Hebridene, nærmere bestemt den lille øya Coll utenfor dagens Skottland.

Et steinkors har motiv fra det førkristne sagnet om Sigurd Favnesbane (Siguard's Cross – Fafni's Bane (No. 121).[5]

Kapell[rediger | rediger kilde]

St Judes Chapel som ble bygget i 1869 i en romansk stil med et kvadratisk tårn.[6][7] Kapellet er dedikert sankt Judas Taddeus, også kalt for Judas Jakobs sønn, en av Jesu tolv apostler.

Venner av kapellet tok i mars 2005 over vedlikeholdet av kirkebygget, og drev med hell kampanje mot at det skulle rives. Det er nå tidvis brukt for bryllup, begravelser, og dåp.

Sport[rediger | rediger kilde]

Ayre United er basert i landsbyen. De konkurrerer i Mans fotballiga og spiller sine hjemmekamper ved Andreas Playing Fields hvor de har et klubbhus. De var den første klubben på Man som installerte flomlys.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Primary Andreas School». Department of Education, Isle of Man Government.
  2. ^ Rees, Elizabeth: An essential guide to Celtic sites and their saints, 2003. Side 185.
  3. ^ Zodiac Stained-Glass Rose Window at Kirk Andreas
  4. ^ Kirk Andreas, Feltham's Tour, 1798
  5. ^ Kirk Andreas, Isle of Man Guide.
  6. ^ «Andreas parish churches»[død lenke]. isleofman.com. 1999
  7. ^ «Isle of Man Parishes and their Churches and Chapels». Kirk Braddan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]