Hopp til innhold

Castletown (Man)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Castletown
Festningen Castle Rushen ved båthavnen.
LandMans flagg Man
KronbesittelseMans flagg Man
PostnummerIM9
Retningsnummer01624
Areal2,3 km²
Befolkning3 100 (2001)
Bef.tetthet1 347,83 innb./km²
Nettsidewww.castletown.org.im/
Kart
Castletown
54°04′27″N 4°39′14″V

Det gamle tinghuset, Old House of Keys, ligger sentralt i byen.

Castletown (mansk Balley Chashtal) er en by som ligger sør på øya Man i Irskesjøen. Castletown var den tidligere oldtidshovedstaden på øya i flere århundrer.

Som sete for øyas regjering er det mange anglifiserte stedsnavn i området. Byen ligger på en utdødd og nå bortimot uanselig vulkan. Halvøya med det norrøne navnet Langness er et langt nes som bidrar til at byen har en naturlig havn ved utløpet av elva Silverburn River. Castletown er den eneste byen i sognet Malew. Pr. 2001 var det 3100 innbyggere i byen.

Festningen Castle Rushen ligger sentralt ved byens havn, og nordvest for byen er Castle Rushen High School. Nordover ligger Ballasalla, nordvest ligger landsbyen Ballabeg og til vest småbyene Port St. Mary og Port Erin. Byen ligger på den nordvestlige siden av bukta foran Castletown. På den sørvestlige enden er Scarlett Point besøkssenter. Silverburn River starter i St Marks og går gjennom åpne blomsterenger og skogsatte områder rundt Silverdale Glen til den flyter ut i sjøen ved Castletown.

Den siste personen som ble henrettet ved henging på Man var John Kewish i Castle Rushen den 1. august 1872. De første telefoner ble installert i Castletown i 1901.

Castletown er også en valgkrets som velger ett medlem til det lokale parlamentet, House of Keys. Tinget pleide å møtes i Castletown i bygningen Old House of Keys, unntatt på Tynwald Day, som holdes på Tynwald. Etter Douglas ble hovedstaden og House of Keys ble flyttet din 1874 ble det gamle tinghuset omgjort til en turistattraksjon. Old House of Keys har blitt restaurert tilbake til hvordan det så ut i 1866.

Kart over Castletown og omgivelsene.

Castletown har også andre betydelige bygninger som Castle Rushen, et lite, men samtidig ett av de beste eksemplene på en middelalderfestning i Storbritannia; King William's College; og The Buchan School. Andre severdigheter er det gamle skolebygningen og Peggy båtmuseum. Peggy er en gammel båt som ble som ble restaurert i en bygning som tilhørte familien Quayle. Dan Quayle, tidligere visepresident i USA, er av en gammel manxfamilie.

I slutten av april er det stundom (men ikke alltid – siste gang var i 2001) et stort og omfattende friluftsteater ved teatergruppen «Sealed Knot» og lokale aktivister ved Castle Rushen og hvor festnignen er en krigsskueplass mellom opprørerne og Oliver Cromwells parlamentariske styrker.

På plassen foran Castle Rushen står en obelisk som aldri ble gjort ferdig grunnet manglende finansiering.

Kommersiell sjøtrafikk døde ut på 1970-tallet, men flere kommersielle aktiviteter har tatt seg opp i den senere tid basert på finans og industri. Flyplassen Ronaldsway Airport ligger kort veg unna rett nord for byen. Castletown har en jernbanestasjon for øyas damptog, Isle of Man Steam Railway, og puben og overnattingsstedet The Viking ligger rett ved.

Flyfoto av Castletown og de omliggende områder.

Det er tre kirker i byen. Metodistkirken som ligger i Arbory Street ble grunnlagt i 1932 og Castletown er en del av tre metodistdistrikter på øya, som igjen er en del av Den britiske metodistsammenslutning.[1] Kirken St Mary’s ved havnen i Hope Street er den engelske kirkes sognekirke i Castletowns sogn innenfor Sodor og Man bispedømme. Kirkebygningen ble innviet som en kirke i 1985 da menigheten ble flyttet fra Garrison Church i Castletown Square.[2] Den romersk-katolske kirkes kirkebygning som også heter St Mary's ligger i Bowling Green Road og ble bygget en gang på 1820-tallet. Det var den første katolske kirke som ble bygget på Man etter reformasjonen i England.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]