Cregneash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harry Kellys hus i Cregneash.
Den sjeldne sauerasen Loaghtan som nesten ble utryddet.
Ned Beg Hom Ruy's, eller på norsk; Edward Faraghers hus i Cregneash

Cregneash eller Cregneish (mansk: Creneash) er en fjerntliggende landsby beliggende på Mull Hill sør på øya Man. Cregneash er kjent som et av de siste stedene på Man som lengst opprettholdt mansk kultur og språk. Det var her den norske lingvisten og senere professor i keltiske språk ved Universitetet i Oslo, Carl Marstrander, dokumenterte mansk før språket døde ut.

En årlige mansk festival blir holdt i Cregneash og stedet er også hjem for en flokk med sjeldne Loaghtan-sauer med fire horn. Det meste av landsbyen danner et «levende museum» dedikert til bevaringen av den tradisjonelle manske væremåte og livsstil. En egen utstilling kalt «Cregneash Folk Village» (mansk Thie Tashtee Theayagh Ashoonagh Creneash), et landsbymuseum for folkeminne, ble åpnet offisielt allerede i 1938, og viser vanlig dagligliv til en liten tradisjonell landsby på Man på 1800-tallet. Mange av de opprinnelige manske husene har blitt bevart og viser viktoriansk bondeliv og fiskeutstyr som museumsgjenstander. Historisk sett hadde de fleste av hyttene og husene tak av strå, en byggemåte som blir reflektert i mange av husene den dag i dag. Det er også et antall private hjem i landsbyen, men deres ytre omgivelser blir ikke endret på moderne vis for å at det gamle utseendet skal bli bevart.

På samme måte som på irske Blasket fant lingvisten Carl Marstrander et avsidesliggende og nesten isolert landsby på Man med Cregneash. Marstrander gjorde de første nedtegnelser av mansk tale med Harry Kelly, en mansk håndverker, og fikk således dokumentert mansk språk og grammatikk. Det gjorde han på voksruller for at ingen nyanser i uttalen skulle gå tapt. Et resultat av dette arbeidet var at Harry Kellys hus ble bevart ved hjelp av anstrengelsene til William Cubbon, daværende direktør av Manx Museum, og håndverkerens hus ble begynnelsen til å bevare hele landsbyen i det som ble Cregneash Village Folk Museum. I andre etasje av Kellys hus er det et rom som er viet til Carl Marstrander.

Museumet huser en rekke med historisk informasjon og gjenstander mens mange av husene i landsbyen gir muligheten for besøkende å se landlige bondeaktiviteter bli utført av arbeidere som er ansatt ved museet i tradisjonelle klær. Et hus i særdeleshet, Harry Kellys hus, som står midt i landsbyen, er typisk for en tradisjonell landsbybeboers hjem. Her var veving eller strikking en kvinneaktivitet som foregikk i stua, og i verkstedet vil en smed demonstrere en del av redskapene og teknikkene som ble benyttet for å lage en hestesko og andre redskap og verktøy av metall fra rundt 200 år tilbake.

Scener fra filmen Waking Ned fra 1998 ble filmet i og rundt Cregneash, skjønt filmen forsøkte å gi inntrykk at det hele skjedde i en irsk landsby.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]