Kolonien Plymouth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kolonien Plymouth var et koloniforetak i Nord-Amerika fra 1620 til 1691. Kolonien ble grunnlagt av en separatistisk puritansk sekt som skaffet seg en landavtale med London Virginia Company i 1620 før det selskapet ble oppløst. De grunnla kolonien i et område som selskapet ikke hadde rettigheter til og oppnådde senere en avtale med Plymouth-rådet for New England som fikk en kontrakt for landområdet i 1620.

Det første styringsdokumentet for kolonien var Mayflower Compact, skrevet og ratifisert av den første gruppen kolonister ombord i deres skip, Mayflower, mens det lå utenfor kysten. 21. desember 1620 landet 102 pilegrimer fra Mayflower ved Plymouth Rock på den vestlige kysten av Cape Cod Bay i det sørøstlige Massachusetts. Mange antar at pilegrimene foretok undersøkelser andre steder før de gikk i land og bosatte seg nær Plymouth Rock.

Den første bosetningen i kolonien var New Plymouth, senere Plymouth. På slutten av den vinteren var nesten halvparten av bosetterne døde, inkluderte deres leder John Carver. Slik begynte koloniforetoket i Amerika som hadde de beste hensikter, er historisk kjent, men som likevel ble et merkelig koloniforetak med en dårlig skjebne. Da Massachusetts Bay-kolonien fikk sin kontrakt i 1691, endte Plymouth sin historie som separat koloni.

William Bradford ble guvernør i 1621 da Carver døde og tjente i elleve sammenhengende år, og ble valgt til forskjellige andre perioder før han døde i 1657. Kontrakten for kolonien Plymouth ble overgitt av Bradford til frimennene i 1640, med unntak av en liten reserve av tre trakter med land. 22. mars 1621 signerte kolonien Plymouth en fredsavtale med Massasoit av wampanoagene.

Kolonien bestod omtrent av det som nå er Bristol County, Plymouth County og Barnstable County.

Se også[rediger | rediger kilde]