Arsenikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Arsenikk er et annet og mer velkjent navn på arsenoksid.

Gift[rediger | rediger kilde]

Stoffet har nettoformel As4O6. Ett gram er nok giftmengde til å drepe fem mennesker. Arsen er grunnstoff nr. 33 (As). Formen er ofte hvitt pulver med en svak, søtlig metallisk smak, som er lett å skjule i mat eller drikke. Virkningen blokkerer cellens stoffskifteprosesser slik at de ikke klarer å produsere energi av næringen. Symptomene på arsenikkforgiftning er oppkast, diaré, magesmerter og svettetokter. Etter få timer blir huden blå av mangel på oksygen, og det oppstår kramper. Offeret pleier å dø i sjokk etter 12-18 timer. Giften kan ved kronisk forgiftning eller gjentatte forgiftningsforsøk påvises i den dødes hår og negler.

Stoffet er meget giftig. Det er tidligere brukt i grønn maling, i små doser som behandling ved blodsykdommer, som impregneringsstoff mot sopp i treverk og kjemiske forbindelser som inngår i naturlige mineraler i jorden. Arsenikk er også et biprodukt fra røsting. Arsenikk kan påvises ved Metzgers test, hvor arsenikken varmes opp sammen med trekull. Der røyken stiger opp, vil det dannes et metallisk skinnende arsen-speil. Man kan også føre hydrogensulfitt (et salt fra svovelsyrling) gjennom det mistenkte stoffet. Hvis arsenikk er til stede, vil det felles ut arsenikksulfitt.[1]

Arsenikk kan produseres ved å forbrenne grunnstoffet arsen.

Det er spekulert i om det var arsenikkholdig tapet som tok livet av Napoléon BonaparteSt. Helena, men dette er i dag langt på vei tilbakevist.

Arsenikk og andre tungmetaller er brukt i små mengder som tilsetningsstoff i medisin helt fram til i dag. Spesielt gjelder dette urtemedisin, men det garanteres[av hvem?] at dette ikke gjelder medisiner som selges i Norge.[trenger referanse]

Kjemi[rediger | rediger kilde]

Arsenikk

Arsenikk er et oksid av arsen. Det har formelen (As2O3). Arsen har oksidasjonstrinn +3 i sambindinga. Andre navn på stoffet er arsen(III)oksid og arsentrioksid. Arsenikk er, som andre oksider en uorganisk sambinding.

Arsenikk er et hvitt, fast stoff.

I grunnvann[rediger | rediger kilde]

Arsenikk finnes naturlig i bergarter og sedimenter som mineralet arsenolitt (kubisk As2O3) og claudetitt (monoklin). Denne særs giftige sammensetningen kan derfor finnes løst i grunnvannet. Jevn eksponering for arsenikk kan bl.a .føre til økt forekomst av hud- og blærekreft. Det finnes derfor grenseverdier for hvor mye arsenikk grunnvann kan inneholde. Mange land har høye arsenikk-konsentrasjonar i grunnvatnet, og særlig i Bangladesh og Vest-Bengal i India er arsenikk et stort helseproblem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Torgrim Sørnes: Ondskap – de henrettede i Norge 1815-1876 (s. 129), forlaget Tiden, Oslo 2009, ISBN 978-82-516-2720-7

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Robert B. Saper; Stefanos N. Kales; Janet Paquin; Michael J. Burns; David M. Eisenberg; Roger B. Davis; Russell S. Phillips; Heavy Metal Content of Ayurvedic Herbal Medicine Products. Journal of the American Medical Association; vol 292, nr 23, s. 2868-2873; 15. desember 2004.
  • Centers for Disease Control and Prevention: Lead Poisoning Associated with Ayurvedic Medications. Five States, 2000—2003.