Plautus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Plautus
Plautus.jpg
Født250 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Sarsina, Umbria[2]Rediger på Wikidata
Død184 f.Kr.[2]Rediger på Wikidata
Roma[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Comedy writer[4], dramatiker[5], skribent[6]Rediger på Wikidata
Far ukjentRediger på Wikidata
Mor ukjentRediger på Wikidata
Nasjonalitet RomerriketRediger på Wikidata

Titus Maccius Plautus (født 254 f.Kr. i Sarsina i romersk Umbria, død 184 f.Kr.) var en romersk skuespillforfatter fra den gammellatinske tid. Hans komedier er blant de tidligste bevarte verker fra latinsk litteratur. Han skrev Palliata comoedia, en komediesjanger konstruert av den som begynte latinsk litteratur, Livius Andronicus. Av Plautus' komedier er 21 bevart. De har trolig gjennomgått noen redigeringer i tidens løp, slik at den nøyaktige formen er ikke bevart.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

I motsetningen til mange andre antikke forfattere er det mye som er kjent om Titus Maccius Plautus' tidligste liv. Det er antatt at han ble født i Sarsina, en liten by i Umbria i sentrale Italia, en gang rundt 254 f.Kr.[7] I henhold til Morris Marples arbeidet Plautus som teatersnekker eller sceneskifter i sine tidligste år.[8] Det er kanskje dette arbeidet hans kjærlighet for teateret stammet fra. Hans skuespillertalent ble til sist oppdaget og han la til seg navnet «Maccius» (en klovneaktig, fast figur i populære farser) og «Plautus» (et begrep som hadde meningen enten «plattfot» eller «flatøret», som ørene på en hund).[9] Tradisjonen hevder at han tjente nok penger på å gå inn i skipsbransjen, men at denne forretningen kollapset. Han skal deretter ha arbeidet som kroppsarbeider og i fritiden ha studert gresk drama, særskilt den nye komedien til greske Menandros. Hans studier fikk ham til å skrive egne stykker som ble utgitt i tiden en gang mellom 205 og 184 f.Kr. Plautus fikk slik popularitet at hans navn alene ble et kjennetegn på teatersuksess.

Plautus' komedier er hovedsakelig tilpasset fra greske modeller for et romersk publikum, og er ofte direkte basert på verkene til greske forfattere. Han omarbeidet greske tekster for å gi dem en aroma og smak som appellerte til det lokale romerske publikumet. Han visste å bruke alle knep for holde på publikums oppmerksomhet. Han kunne benytte en vittig monolog som ga informasjon om stykket, eller ingen monolog i det hele tatt.

Etter hans død var han så populær at andre teaterstykker som han ikke hadde skrevet ble oppgitt å være av ham. Allerede i antikken, en gang på 100-tallet f.Kr. var det behov for å skille ut de uekte fra de ekte stykkene til Plautus. Man havnet på en samling på 21 teaterstykker. Disse stykkene er de tidligste bevarte intakte verkene i latinsk litteratur. Mange av Plautus' etterligninger av greske originaler har igjen blitt etterlignet. Det stykket som særlig ble etterlignet var Amphítruo eller Amphitryon. Tittelen henspiller på navnet til en ektemann, og i dennes skikkelse påtok Jupiter seg oppgaven å lokke til seg Alcuménas' store kjærlighet. Mange andre av hans farseopplegg ble utnyttet av senere forfattere, blant dem William Shakespeare, Molière og Holberg. Plautus har således fått en betydning for ettertiden som få andre.

Plautus' epitafium (gravskrift) var:

postquam est mortem aptus Plautus, Comoedia luget,
scaena est deserta, dein Risus, Ludus Iocusque
et Numeri innumeri simul omnes conlacrimarunt.
Ettersom Plautus er død, komedien sørger,
Forlatt er scenen; deretter Latteren, Spøken og Forstanden,
Og Melodiers talløse antall alle sammen gråter.

Plautus verker i alfabetisk rekkefølge:

Det er vanskelig å beregne datoene til urfremførelser av disse stykker siden de ble populære og fikk mindre endringer i senere tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.treccani.it[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b RSKD / Plautus[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ BeWeb, BeWeB person-ID 397, besøkt 14. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 142484, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Library of the World's Best Literature[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Howatson, M. C. & Chilvers, Ian (red) (1996): The Concise Oxford Companion to Classical Literature, Oxford University Press, Oxford Reference Online
  8. ^ Marples, Morris (1968): «Plautus», Greece & Rome 8.22, s. 1.
  9. ^ O'Bryhim, S. (2001): Greek and Roman Comedy, University of Texas Press, s. 149.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]