Fritid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kortspill er en klassisk fritidsaktivitet. Bildet viser Les joueurs de carte («Kortspillerne») av Paul Cézanne fra 1892.
Kvinner fra Tahiti som tilbringer fritida i hverandres selskap på stranda. Maleri av Paul Gauguin fra 1891.

Fritid er den tiden i løpet av døgnet da en ikke sover, spiser eller utfører pålagte oppgaver eller arbeid. Fritiden omfatter delen av en persons liv som hen mer eller mindre fritt kan bestemme over selv. Fritid blir oftest fylt med lystbetonte aktiviteter som er fri fra stress og bekymringer. Noen ganger kan det være uklart hvilke gjøremål som er «obligatoriske», enten det gjelder jobb, skole eller hjem, og dermed også hva som er arbeid og fritid. En kan dessuten utføre et arbeid av interesse for eller glede over oppgavene og betrakte jobben som hobby.

Fritidsaktiviteter[rediger | rediger kilde]

Foruten hvile og vanlig rekreasjon hjemme, er typiske fritidssysler samvær med venner og familie, lek, spill og hobbyaktiviteter, sport og friluftsliv, ulike aktiviteter knyttet til underholdning, shopping og reiser. Bortsett fra natur- og hjemmeaktiviteter er det flere fritidstilbud i tettsteder enn på landsbygda. Særlig i byene er det et bredt fritidsmarked, på samme måte som det er et større arbeidsmarked. Et slikt fritidsmarked kan bestå av organiserte, mer eller mindre profesjonelle aktiviteter, underholdningstilbud, treningsmuligheter, foreninger, kurs, restauranter og sosiale møteplasser.

Et rikt, lokalt fritidstilbud kan være viktig for trivelsen hos befolkningen og for hvor folk velger å bosette seg. Mange norske kommuner legger særlig vekt på tilbudet til barn og unge for å gi dem et godt oppvekstmiljø, og støtter tiltak som skolefrittidsordninger, fritidsklubber og foreninger for de yngste.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Arbeiderbevegelsen lanserte allerede på 1880-tallet slagordet 3 x 8 som et uttrykk for at arbeidstid, søvn og fritid burde oppta 8 timer av døgnet hver. I denne sammenhengen betød altså fritida den tida da en ikke hadde lønnet arbeid og heller ikke sov.

Etter som det har blitt større fokus på fritid og folk har fått bedre råd, har det oppstått kommersielle fenomener som fritidsklær og fritidsutstyr. Fritidsklær er et samlebegrep for plagg som ikke er arbeidsklær eller knyttet til et spesielt gjøremål. Slike klær er oftest ledige, uformelle og lettstelte, for eksempel lettvinte T-skjorter, behagelige joggesko, slitesterke olabukser, praktiske allværsjakker og andre uteklær. Sports- og fritidsutstyr omfatter først og fremst utstyr for idrettsaktiviteter, friluftsliv, camping, jakt og fiske, men også uteaktiviteter som grilling og lekeapparater.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]