Jacob von Tyboe eller den stortalende Soldat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jacob von Tyboe eller den stortalende Soldat
Jacob von Tyboe eller den stortalende Soldat
Fra en oppsetning av Jakob von Thyboe på Det kgl. Theater i København. Maleri utført i tempera av Christian F. Christensen i perioden 1823–1830.
Forfatter(e)Ludvig Holberg
Språkdansk
SjangerHumorshow
Utgitt1723
Oljemaleri fra rundt 1865 av Wilhelm Marstrand med tittelen Jacob v. Thybo og Jean de France ville ikke gaae af Veien for en Nar; men Holberg vil gaae af Veien for to.

Jacob von Tyboe eller den stortalende Soldat er et satirisk skuespill fra 1723 av Ludvig Holberg. Skuespillet var et av flere som ble utgitt i samlingen Comoedier : sammenskrevne for den nye oprettede Danske Skue-Plads.[1][2] Jacob von Tyboe ble urfremført på Lille Grønnegade Teater i København i 1725.

I moderne tid har skuespillet blitt karakterisert av den danske forfatteren Jørgen Stegelmann (1925–1999) som utfordrende å oppføre på scenen, men «først og fremmest, en af Holbergs allermest underholdende og fornøjelige, et sandt orgie i velskrevne tekster, der aldrig bliver så lange, at man ikke nyter at læse dem».[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen bygger på den romerske forfatteren Plautulus' komedie Miles Gloriosus, som også handler om en narraktig soldat som skryter høylytt av sin egen fortreffelighet.[3]

Stykket handler om den fattige Leonard, som ønsker å gifte seg med den fagre jomfru Lucilia. Han har to rike rivaler med talegavene i orden; den ene er soldaten Jacob von Tyboe (som egentlig heter Jakob og er fra det landsens området ThyJylland), den andre er magisteren Styge Stygotius. Tyboe og Stygotius er to store skrytepaver, og fremstår som lattervekkende, oppblåste og forleste. Likevel foretrekker Lucilias mor, den strenge fru Leonora, begge fremfor Leonard; rikdom er viktigere enn fornuft.[3] Den unge tjenestepiken Pernille og den gamle og slu Oldfux står på rollelisten i dette stykket i likhet med i flere andre av Holbergs skuespill. Pernille og Oldfux skifter imidlertid karakter fra stykke til stykke; i Jacob von Tyboe er Pernille klok og fornuftig, og Oldfux er riktignok en snylter, men han er ingen bedrager. Han innrømmer åpent at han snylter på alt og alle; unntaket er Leonard. Tyboe og Stygotius har Oldfux imidlertid ingen skrupler med å innynde seg hos, og han lurer dem hele tiden, ikke minst ved å utnytte at han også har gjort seg til venns med Tyboes tjener Peer og Stygotius' tjener Jens.[3] Stykkets aller første replikk tilhører Jesper Oldfux, som presenterer seg for publikum:

«Vil nogen vide mit navn, saa heeder jeg med Permission at sige Oldfux. Vil nogen vide min Handtering, da er jeg en Snyltegiest til Tjeneste. Vil nogen vide, hvad min Far var, ogsaa en Snyltegiest; min Farfar ogsaa en Snyltegiest; min Oldefar ogsaa en Snyltegiest. Saa jeg kan regne mine sexten Ahner af deslige Folk. Vil nogen vide, hvem jeg holder Venskab med, svarer jeg: Alle Mennesker. Vil nogen vide, hvem jeg er troe, svarer jeg: Ingen uden Monsr. Leonard.»

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

 • Verten
 • Jakob von Tyboe, soldat
 • Christoff, den tyske tjeneren til von Tyboe
 • Peer, den danske tjeneren til von Tyboe
 • Jesper Oldfux
 • Styge Stygotious, magister
 • Jens, den danske tjeneren til Stygotius
 • Leonard
 • Fru Leonora
 • Jomfru Lucilia, Leonoras datter
 • Pernille, tjenestepike hos fru Leonora og jomfru Lucilia

Sitater[rediger | rediger kilde]

«Men, herr Bormester, min Contrapart læser Loven, ligesom Fanden læser Bibelen.» – rollefiguren «1. Advokat» i Akt V, scene 1.[3]

«Jo kortere et Vers er, jo dyrere. Det er giort ud af Poeten udi Aabenraa, en Mand som føder Kone og Børn alleene med sine Vers; Han kan giøre Vers, som er kun et Ord lange, men vil man ha det saa kort, saa kand Fanden ikke veye ham op med penge.» – rollefiguren «Peer», Akt II, scene 2.[3]

Oppføringer i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge stod stykket på repertoaret til to teaterkompanier i 1829; både Christiania Offentlige Theater og[4] Det Bigumske Skuespiller-Selskab viste stykket dette året.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Holberg, Ludvig (1723). Comoedier : sammenskrevne for den nye oprettede Danske Skue-Plads. Phoenixberg. 
 2. ^ «Jacob von Tyboe». nrk.no. 26. desember 1984. Besøkt 17. februar 2021. «Lengde: 1 time og 39 minutter | Originaltittel: Jacob von Tyboe | Første gang sendt: NRK1 · Onsdag 26. desember 1984» 
 3. ^ a b c d e f Holberg, Ludvig (2000). Komedier - i udvalg og med introduktion af Jørgen Stegelmann. [København]: Sesam. ISBN 8778016150. 
 4. ^ «Jacob von Thyboe, eller: Den stortalende Soldat». sceneweb.no (norsk). Besøkt 17. februar 2021. «Jacob von Thyboe, eller: Den stortalende Soldat (1829) var en teaterproduksjon av Christiania offentlige Theater.» 
 5. ^ «Jacob von Tyboe». sceneweb.no (norsk). Besøkt 17. februar 2021. «Jacob von Tyboe (1829) var en teaterproduksjon av Det Bigumske Skuespiller-Selskab.»