Pimen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Pimen av Moskva)
Hopp til navigering Hopp til søk

Pimen (russisk: Пимен) (født 10. julijul./ 23. juli 1910greg., død 3. mai 1990) var patriark av Moskva og hele Russland og overhode for den russisk-ortodokse kirke 1971–1990.

Hans opprinnelige navn var Sergej Mikhajlovitsj Izvekov (russisk: Сергей Михайлович Извеков), og ifølge alle offisielle biografier ble han født i byen Bogorodsk 3 mil øst for Moskva. Imidlertid finnes det et studentkort fra 1940 som han selv har signert (og derved godkjent) som oppgir fødestedet til landsbyen Kobylino, Babitsjevo volost, Malojaroslavets ujezd, Kaluga guvernement.[1] 5. desember 1925 ble han, bare 15 år gammel, viet til munk i Sretenskij-klosteret i Moskva. Presteviet 12. januar 1931 i Kristi åpenbaringskatedral i Dorogomilovo.

Han gjennomførte førstegangstjeneste i Den røde hær 193234, og da Hitler-Tyskland angrep 22. juni 1941 ble han mobilisert. 28. juni 1943 forsvant han plutselig fra avdelingen sin[2], etter signede skal han ha desertert og levd i Moskva med falske papirer.[trenger referanse]

17. april 1970 døde patriark Aleksij I, og Pimen ble valgt til midlertidig stedfortreder. På kirkemøtet i mai-juni 1971 ble han valgt til ny patriark.

Pimen hadde nå den utakknemlige oppgaven å lede en kristen kirke i et land der myndighetene aktivt søkte å utrydde all religion. All kirkelig aktivitet var strengt kontrollert og den eneste offentlige rollen kirken fikk lov til å spille var som en del av kommunistregimets propagandaaktivitet. Særlig innenfor den statsstyrte «fredsbevegelsen» var kirken tilstede.

I 1988 var det 1000 år siden Russland ble kristnet, og markeringen var i utgangspunktet tenkt å være en svært begrenset affære. Takket være Gorbatsjovs reformer ble de imidlertid mulig å gjøre markeringen langt mer offentlig. Feiringen av 1000-årsjubileet ble den utløsende faktor for en revitalisering av det religiøse livet i det tidligere Sovjetunionen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ bogoslov.ru
  2. ^ Tidsskriftet Московский церковный вестник, nr. 8, mai 1991, side 7


Forgjenger:
 Aleksij I 
Patriark av Moskva og hele Russland
Etterfølger:
 Aleksej II 
Forgjenger:
 Pitirim Sviridov 
Metropolitt av Krutitsy og Kolomenskoje
Etterfølger:
 Serafim Nikitin 
Forgjenger:
 Gurij Egorov 
Metropolitt av Leningrad og Ladoga
Etterfølger:
 Nikodim Rotov 
Forgjenger:
 Antonij Krotevitsj 
Erkeepark av Tula og Beljov
Etterfølger:
 Aleksij Konopljov