Rostov-na-Donu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Oblastadministrasjonens hus i Rostov ved Don

Koordinater: 47°13′N 39°43′Ø

Rostov-na-Donu (russisk: Ростов-на-Дону; omtrent «Rostov ved Don») er en by i det sydvestlige Russland nær grensen til Ukraina med 1 054 865 innbyggere (1. januar 2006). Byen ligger ved elven Don, 45 kilometer fra dennes utløp i Taganrogviken i Azovhavet. Den er administrasjonssenter i Rostov oblast. Nær Rostov ved Don ligger byene Novotsjerkassk (mot nordøst), Azov (mot sydvest, nedstrøms Don, nær utløpet) og Taganrog (vest, ved Taganrogviken).

Byen er et av de største industrielle, jordbruks-, vitenskapelige og kulturelle sentrum i de sørlige Russland. Rostov ved Don er et viktig transportsentrum og har en betydelig havn. Blant næringer er kjemisk, jordbruks-, tekstil- og næringsmiddelindustri samt oljeraffineri. Byen har flere universitet, det eldste ble grunnlagt i 1869.

Byen ble grunnlagt i 1749 som en tollstasjon. Den ble raskt befestet og utviklet til en større festning, oppkalt etter Dmitrij Rostovskij i 1761. Den fikk byrettigheter i 1796. Under andre verdenskrig var det harde kamper om byen og den ble erobret av tyske styrker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]