Rjazan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rjazans byvåpen
Coat of Arms of Ryazan large.png
Rjazans kreml
Uspenskij-katedralen med klokketårnet i forgrunnen
Krigsminnesmerke

Rjazan (russisk: Ряза́нь) er en by i, og administrativt senter for Rjazan oblast i Russland. Byen ligger ved elva Oka, rundt 196 km sørøst for Moskva. Innbyggertall: 521 560 (folketelling 2002), 514 638 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Det hevdes at Rjazans kreml ble grunnlagt i 1095 av slaviske nybyggere,[trenger referanse] som en del av deres fremstøt inn i områder som tidligere var bosatt av finske folkeslag. Den var til å begynne med bygget av tre, som gradvis ble erstattet av stein. Den eldste bevarte delen av kreml er fra 1400-tallet.

Byen nevnes imidlertid i historiske dokumenter først i 1301, som Pereslavl-Rjazanskij. På den tid var den en del av Fyrstedømmet Rjazan, som var uavhengig fra 1129. Rjazans første hersker var formodentlig Jaroslav Svjatoslavitsj, fyrste av Tsjernigov.

Rjazan-området, som ligger i overgangen mellom skog- og steppesonene, var utsatt for tallrike invasjoner fra sør: khazarer, petsjeneger og kiptsjaker. Hovedstaden i fyrstedømmet var den første russiske byen som møtte Batu Khans mongoler. 21. desember 1237 ble den ødelagt og klarte aldri å gjenvinne sin tidligere posisjon. Dette stedet er nå kjent som Staraja Rjazan (Gamle Rjazan) og ligger rundt 50 km fra dagens Rjazan (da kalt Pereslavl-Rjazanskij).

I slaget ved Kulikovo i 1380, som er en nøkkelhendelse i russisk historie, kjempet storfyrste Oleg av Rjazan og hans menn som allierte til Mamaj, en Tartar-høvding under Den gyldne horde, mot de russiske armeene under kommando av storfyrsten av Vladimir, Dmitrij Donskoj.

På slutten av 1200-tallet flyttet Rjazan-fyrstene sin hovedstad til Pereslavl, som er kjent som Rjazan fra 1500-tallet av (men offisielt først fra 1778). Fyrstedømmet ble endelig lagt under Moskva i 1521.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Rjazan er et viktig industrisenter, og står for 60% av bruttoproduksjonen i oblasten. Den viktigste industrigrenen er maskinbygging, men annen tungindustri, et oljeraffineri og også jordbruksrettet industri er representert.

Rjazan er stasjoneringsby for den russiske fallskjermjegerskolen. Den strategiske bombeflybasen Djagilevo ligger like vest for byen, og den nå nedlagte Aleksandrovo flybase ligger i sørøst, i likhet med den lille Rjazan Turlatovo lufthavn.

Byen har en elvehavn ved Oka, og er et knutepunkt for jernbanelinjer i distriktet.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Byen Rjazan er delt inn i fire administrative distrikter: Moskovskij, Oktjabrskij, Sovetskij og Zjeleznodorozjnij.

Severdigheter i Rjazan[rediger | rediger kilde]

  • Rjazans kreml
  • Pavlov-museet
  • Arkitektonisk museum
  • Kunstmuseum
  • Dramateater
  • Pjanijparken

Kjente personer fra Rjazan[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ryazan – bilder, video eller lyd

Koordinater: 54°36′N 39°42′Ø