Murom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For det historiske folkeslaget se Muromere.
Treenighetsklosteret i Murom
Murom på begynnelsen av 1900-tallet
Muroms byvåpen

Murom (russisk: Му́ром, norrønt: Moramar) er en historisk by i Vladimir oblast i Russland. Den ligger langs venstre bredd av elva Oka, rundt 120 km sørøst for Vladimir. Innbyggertall: 126 901 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

På 800-tallet markerte byen den østligste bosetningen av slavere på området til det finsk-ugriske folket kalt muromere. Den russiske første krønike nevner den så tidlig som 862. Den er dermed en av Russlands aller eldste byer.

Mellom 1010 og 1393 var den hovedstad i et separat fyrstedømme, og blant fyrstene i Murom var Sankt Gleb, som ble myrdet i 1015 og kanonisert i 1071, Sankt Konstantin av Murom, og helgenene Peter og Theuronia. Den var også hjemby for Ilja Muromets, en av de mest feirede østslaviske episke helter.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Frelserklosteret, et av Russlands eldste, ble først nevnt i 1096, da Oleg av Tsjernigov beleiret det og drepte Vladimir Monomakhs sønn Izjaslav, som er gravlagt i klosteret. I 1552 besøkte Ivan den grusomme klosteret, og han fikk oppført en steinkatedral, som senere også fikk selskap av andre kirker.

Treenighetsklosteret, hvor relikviene av helgenene Peter og Theuronia er utstilt, inneholder en vakker katedral (oppført 1642-43), Kazankirken (1652), et klokketårn (1652), en trekirke til St. Sergej, og steinmurer.

Forkynnelsesklosteret ble grunnlagt under Ivan den grusomme for å huse relikviene til lokale fyrster, og inneholder en katedral fra 1664. De to sistnevnte katedralene, som sannsynligvis er oppført av de samme mestrene, har mye til felles med Gjenoppstandelseskirken (1658) i byens sentrum. Ganske forskjellig fra disse er derimot de teltformede kirkene til Kozma og Damian, bygget i 1565 ved bredden av Oka til minne om den russiske erobringen av Kazan.

Kjente personer fra Murom[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 55°34′N 42°02′Ø