Peder Severin Krøyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Peter Severin Krøyer»)
Peder Severin Krøyer
Peder Severin Krøyer
Selvportrett fra 1897
FødtPeder Severin Krøyer
23. juli 1851[1][2][3]Rediger på Wikidata
Stavanger
Død21. nov. 1909[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (58 år)
Skagen
BeskjeftigelseKunstmaler, billedhugger Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet Kongelige Danske Kunstakademi
EktefelleMarie Triepcke Krøyer Alfvén (18891905)[5][6]
FarHenrik Nikolai Krøyer (foster care)
BarnVibeke Krøyer
Nasjonalitetdansk
Medlem avSkagenmalerne
Grezkolonien
UtmerkelserÆreslegionen
Thorvaldsenmedaljen
Aktive år18701909
FeltMalerkunst
UtdannelseKunstakademiet
Elev avFrederik Ferdinand Helsted, Wilhelm Marstrand, Léon Bonnat
PeriodeImpresjonisme

Hip hip hurra! Kunstnerfest på Skagen (1888)
Sommeraften ved Skagens strand. Kunstneren og hans hustru (1899)
Døtrene Benzon (1897)
Interiør med Marie Krøyer 1889

Peder Severin Krøyer (født 23. juli 1851 i Stavanger, død 21. november 1909 i Skagen) var en dansk maler og billedhugger, særlig kjent som en av de sentrale Skagenmalerne.

Krøyer ble født i Stavanger som sønn av Ellen Cecilie Gjesdahl. Moren led av depresjoner og han ble derfor sendt til hennes søster, Bertha Cecilie Krøyer i København. Hun var gift med zoologen Henrik Nikolai Krøyer, og Peder Severin tok fosterforeldrenes etternavn.

Allerede i barneårene viste Krøyer talent for å tegne, han ble tatt opp på Kunstakademiet i København da han var 14 år gammel, og studerte der i perioden 1864–1870.

Maler[rediger | rediger kilde]

Krøyers offisielle debut som maler regnes til 1871 da han stilte ut et maleri av vennen Frans SchwartzCharlottenborg. Stor betydning fikk møtet med kunstsamleren Heinrich Hirschsprung i 1874. Han kjøpte Krøyers første malerier og var med på å finansiere studiereiser til utlandet. Deres livslange vennskap er hovedårsaken til at Den Hirschsprungske Samling i tillegg til Skagens Museum har en stor del av Krøyers verker.[7]

Studiereisen førte Krøyer til Tyskland og Frankrike hvor han arbeidet og studerte i flere år. I 1878 reiste han til Spania og Italia hvor han besøkte Firenze, Siena og Roma. Her malte han det store og kontroversielle sosialrealistiske verket Italienske landsbyhattemagere. Han var representert med dette maleriet på en internasjonal kunstutstilling i Wien i 1882.[7]

Skagen[rediger | rediger kilde]

Han var samme år for å se Salongen i Paris da han stiftet bekjentskap med ekteparet Anna og Michael Ancher. De fortalte om Skagen og lovpriste stedet. Det var ikke første gang Krøyer hørte om det; kunstnervennene Laurits Tuxen og Holger Drachmann var blant dem som hadde besøkt Skagen på 1870-tallet og fortalt om det.

Krøyer reiste selv til Skagen første gang i 1882. Etter hvert ble det sommeropphold hvert år, og begrepet Skagenmalerne ble skapt med ham som midtpunkt.

I et brev til moren datert 2. august 1882 skrev han fra Skagen:

Ellers har vi et meget hyggeligt Kammeratliv heroppe. Drachmann, Ancher og en svensk Maler Björck bestaaer Selskabet af. Drachmanns og Anchers holder Husholdning selv, men vi mødes dog hver Dag og er jævnlig sammen om Aftenen. Jeg har derfor ikke faaet læst synderligt, skøndt jeg havde mange Bøger med. Man foretrækker i Regelen Kammeraterne.

P.S. Krøyer

Krøyer giftet seg med Marie Triepcke i 1889 og de dro ut på en kombinert bryllups– og studiereise til Italia som kom til å vare i over to år.

I 1890-årene sto Skagen i sentrum. I 1894 overtok ekteparet et hus i Skagen Plantage, som ble døpt «Krøyers Hus». Noen av hans mest kjente malerier ble til i denne perioden, blant annet forskjellige motiver av sommerkvelder ved Skagen strand. Han malte dessuten en mengde portretter, noe som gjorde ham til en velstående mann i samtiden.

De siste årene[rediger | rediger kilde]

Krøyers liv kom etter hvert til å bli preget av sykdom; han var blitt smittet av syfilis i ungdomsårene og fikk stadig behandling med kvikksølv. Ektefellen forlot ham, og han ble boende alene i Skagen etter skilsmissen.

Han døde i Skagen og ligger begravet på Skagen kirkegård.

I Stavanger er Peder Severin Krøyer hedret med Peter Krøyers gate, som ligger på Byhaugen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gravsted.dk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Kunstindeks Danmark, oppført som P.S. Krøyer, Kunstindeks Danmark kunstner ID 996, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b KulturNav, KulturNav-ID 229e1425-65f8-4397-9ae9-5d5ae5ab27bc, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Kunstindeks Danmark kunstner ID 996[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Dansk Biografisk Leksikon, 3. utgave, Dansk Biografisk Leksikon-ID P.S._Krøyer[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500026506, utgitt 5. mars 2021, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b «P.S. Krøyer - Den Hirschsprungske Samling». www.hirschsprung.dk. Besøkt 17. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]