Selvportrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Selvportrett er en sjanger innen tegne- og malerkunst, forekommer også innenfor fotografi, der kunstneren portretterer seg selv. Det ble en ikke uvanlig foreteelse fra omkring 1500-tallet, og dyrkes fortsatt av enkelte kunstnere.

Selvportrettene kan variere fra enkle strektegninger til forseggjorte ateliermalerier. Noen kunstnere har satset på stemningsbeskrivelse mere enn på portrettlikhet – men de fleste inneholder elementer som gjør dem gjenkjennelige for andre.

Motiver for å lage selvportretter kan variere, men et nærliggende er at etter at speilet ble utviklet, var modellen alltid tilgjengelig. Reklame var et annet: kunden kunne se hva kunstneren var god for når det gjaldt å få fram likhet. Et tredje moment har trolig vært å synliggjøre for seg selv og andre tidens gang, og egen utvikling som kunstner. Et fjerde kan ha vært å synliggjøre seg selv for ettertiden, noe som også gir en enkel forklaring på hvorfor enkelte kunstnere har malt seg selv inn som statister i malerier av flere sjangre.

Der finnes mange kjente selvportretter. Albrecht Dürers er velkjente. Rembrandt er kjent for flere fra forskjellige livsstadier. Edvard Munch laget flere, hvor den aldrende Munch med klokke og seng er det mest kjente. Også Odd Nerdrum har laget selvportretter, men bare ett som ble omstridt. Den finske maleren Helene Schjerfbeck lagde flere sterke selvportrett gjennom et langt kunstnerliv.

Selfie[rediger | rediger kilde]

Se også: Selfie

I 2013 meldte VG at selfie hadde blitt kåret til årets nyord.[1]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]