Peter Chung Hoan Ting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Peter Chung Hoan Ting (kinesisk: 鍾萬庭, født 10. september 1928 i Luinchi nær Laohekou i Hubei i Kina) er en emeritert kinesisk-malaysisk katolsk biskop med ansvar for Kuching i Malaysia fra 1975 til 2003.

Han studerte ved det sørkinesiske regionale presteseminar i Aberdeen i Hongkong fra 1949, og ble presteviet i Macao 26. september 1954. Han drop så samme år til Borneo og virket som misjonær i Sarawak. I 1963 sendte biskopen av Kuching ham til Det pavelige universitet Urbaniana i Roma, der han i 1966 tok doktorgrad i kirkerett.

Han vendte så tilbake til Sarawak og ble rektor for juniorseminaret der.

Den 1. september 1970 ble han utnevnt til titulærbiskop og koadjutor apostolisk vikar av det apostoliske vikariat Kota Kinabalu i Sabah i Malaysia. Han ble bispeviet 15. november samme år i Jesselton. Dette var under en vanskelig periode for den katolske kirke i Malaysia. Mange misjonærer, blant dem nonneordenen St. Pauls døtre), ble utvist. Kirken mistet styringsretten over undervisningen på sine mange misjonsskoler. Selv om Chung var malaysisk statsborger, ble han nektet oppholdstillatelse i Sabah. Senere ble hans nærvær i provinsen likevel tolerert, og han klarte etterhvert å mestre utfordringene ganske godt.

Han overtok som apostolisk vikar av Kota Kinabalu 1972.

I 1975 ble han forflyttet til det apostoliske vikariat Kuching, og ble erkebiskop da Kuching den 31. mai 1976 ble elevert til metropolitanerkebispedømme.

Han ble pensjonert 21. juni 2003.