Swale (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Swale (andre betydninger).
Kisdon Force er en av Swales attraksjoner.
Swale i nærheten av Richmond.

Swale er en elv i Yorkshire, England. Den er en av de større bielvene til Ure, som så renner ut i Ouse og deretter Humber.

Elven har sitt utspring høyt opp i Yorkshire Dales, ved grensen mellom North Yorkshire og Cumbria og ikke langt fra stedet hvor elven Eden starter. Det første stykke er den bare en bekk, og den kalles egentlig ikke Swale før stedet hvor Birkdale Beck og Great Sleddale Beck møtes.

I nærheten av landsbyen Keld krysser den Pennine Way, og renner så østover gjennom kalkåsene i Swaledale.

Etter flere fossefall når den Richmond, hvor den passerer Richmond slott og travbanen i Catterick. Den vender så mot sør i Vale of Mowbray, hvor elven Wiske renner inn i den fra Northallerton og Cod Beck fra Thirsk. Den renner så inn i Ure rett øst for Boroughbridge, på et sted som kalles Swale Nab.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Swale er fra det angelsaksiske ordet Sualuae i betydningen «rask» og ansvarlig for oversvømmer. Årlige nedbørstall på 1800 mm i overvannet og 1300 mm i nedre vann over et slipp på 148 meter i 32 km, gir bevis på dets navn.[1] Elven hevdes å være den raskeste strømmende i England[2] og det er kjent at dens nivåer kan stige til 3 meter på 20 minutter. Elven har gitt navn til dalen den renner gjennom, Swaledale.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Origin of name», Yorkshire Dales Rivers Trust.
  2. ^ «River Swale», Yorkshire Dales Rivers Trust.