Paul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant
Paul Balluet nobel.jpg
Født22. november 1852
La Flèche
Død15. mai 1924 (71 år)
Paris
Utdannet ved Lycée Louis-le-Grand
Beskjeftigelse Dommer, politiker, diplomat, skribent
NasjonalitetFrankrike
Språkfransk
Utmerkelser Nobels fredspris

Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
1909

Paul-Henri-Benjamin Baluet d'Estournelles, baron de Constant de Rébecque (født 22. november 1852 i La Flèche, død 15. mai 1924 i Paris) var en fransk diplomat og politiker.

Han ble tildelt Nobels fredspris i 1909.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i La Flèche (Sarthe) i Loiredalen i en gammel aristokratisk familie som kan spore slekten tilbake til korsfarene i middelalderen. Den kjente forfatteren og politikeren fra den franske revolusjonen Benjamin Constant var hans grandonkel.

Diplomat[rediger | rediger kilde]

Etter å ha studert jus og orientalske språk ved Lycée Louis-le-Grand i Paris, gikk d'Estournelles de Constant inn i en diplomatisk karriere i 1876.

d'Estournelles de Constant dedikerte seg til å forbedre internasjonale forholdt og han var et medlem av Den permanente rett for voldgiftsdom (PCA) i Haag fra 1900. Han representerte Frankrike ved både fredskonferansen i Haag i 1898 og 1907, og skisserte en visjon for en europeisk sammenslutning.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Paul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant forlot sin diplomatiske karriere i 1895 og lot seg for venstresiden velge til det franske deputertkammeret. Etter å ha blitt senator i 1904 viet han seg særlig til utenrikspolitiske og koloniale spørsmål, og ble en varm forkjemper for skilledom og fred. Han hevdet for parlamentet nødvendigheten av internasjonal avrustning, og ivert for at Frankrike skulle ta initiativet til en slik. Estournelles de Constant var fransk representant i Haag i 1899 og 1907 og mottok i 1909 halve Nobels fredspris. Han besøkte samme år Skandinavia.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Som forfatter skrev d'Estournelles de Constant historiske og politiske verker og forsøkte seg også som dramatiker for teateret. I tillegg var han regulær bidragsyter for dagsavisene Le Temps, La Revue de Paris, og La Revue des deux mondes. Han giftet seg med amerikanske Daisy Sedgwick-Berend, og han reiste omfattende og skrev om USA.

Blant Estournelles verk merkes særlig La politique française en Tunisie. Le protectorat et ses origines (1891) og Les États-Unis d'Amérique (1913).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]