Paul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant
Paul Balluet nobel.jpg
Født 22. november 1852
La Flèche
Død 15. mai 1924
Paris
Alma mater Lycée Louis-le-Grand
Nasjonalitet Frankrike
Språk fransk
Utmerkelser Nobels fredspris

Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
1909

Paul-Henri-Benjamin Baluet d'Estournelles, baron de Constant de Rébecque (født 22. november 1852 i La Flèche, død 15. mai 1924 i Paris) var en fransk diplomat og politiker.

Han ble tildelt Nobels fredspris i 1909.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født i La Flèche (Sarthe) i Loiredalen i en gammel aristokratisk familie som kan spore slekten tilbake til korsfarene i middelalderen. Den kjente forfatteren og politikeren fra den franske revolusjonen Benjamin Constant var hans grandonkel. Etter å ha studert jus og orientalske språk ved Lycée Louis-le-Grand i Paris, gikk d'Estournelles de Constant inn i en diplomatisk karriere i 1876.

d'Estournelles de Constant dedikerte seg til å forbedre internasjonale forholdt og han var et medlem av Den permanente rett for voldgiftsdom (PCA) i Haag fra 1900. Han representerte Frankrike ved både fredskonferansen i Haag i 1898 og 1907, og skisserte en visjon for en europeisk sammenslutning.

Som forfatter skrev d'Estournelles de Constant historiske og politiske verker og forsøkte seg også som dramatiker for teateret. I tillegg var han regulær bidragsyter for dagsavisene Le Temps, La Revue de Paris, og La Revue des deux mondes. Han giftet seg med amerikanske Daisy Sedgwick-Berend, og han reiste omfattende og skrev om USA.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]