Hopp til innhold

Pasjonsfrukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pasjonsfrukt
Nomenklatur
Passiflora edulis
L.
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenVierordenen
FamiliePasjonsblomstfamilien
SlektPasjonsblomstslekta
Økologi
Habitat: Terrestrisk
Utbredelse: Sørlige halvkule

Pasjonsfrukt (Passiflora edulis) er en planteart, men også navnet på en frukt som dyrkes og omsettes kommersielt. Den er en av kokkenes favoritter på grunn av sin friske, tropiske smak. Det finnes flere typer, men den lilla varianten er mest vanlig i Norge. Frukten kalles ofte lidenskapens frukt som følge av den engelske navn: "passion fruit", der passion betyr lidenskap.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Pasjonsfrukten stammer fra Sør-Amerika, men er i dag også mye dyrket i frostfrie områder i India, New Zealand, Karibia, Brasil, Ecuador, California, sørlige Florida, Hawaii, Australia, Øst-Afrika, Israel og Sør-Afrika.

Pasjonsfrukten er rund eller oval, den er gul eller som i Norge mørk lilla, og den varierer i mykhet. Variasjonen er stor. Den gule, som også er kjent som "golden passionfruit", kan bli på størrelse med en grapefrukt, den har glatt, skinnende skall. Den mørkelilla er mindre enn en sitron og har tørt, skrukkete skall når den er moden. Den lilla varianten av frukten har spor av cyanogene glykosider i huden og inneholder dermed i svak grad giftstoff, men er absolutt ikke farlig å spise.

Pasjonsfrukten i dagliglivet[rediger | rediger kilde]

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Fruktkjøttet er gulgrønt og geléaktig med mange små sorte frø. Pasjonsfrukten kan fint spises alene, noe som man lettest gjør ved å dele den i to og spise med skje rett fra skallet.

Pasjonsfrukten er også god i fruktsalater, til is og sorbeter, fromasjer, sauser, syltetøy og terter. Frukten egner seg også veldig godt i juicer og drinker.

Oppbevaring[rediger | rediger kilde]

Pasjonsfrukten har god holdbarhet og liker seg bedre i romtemperatur enn i kjøleskapet, men oppbevares best ved 8-12 ºC.

Pasjonsfrukten er tilgjengelig hele året, avhengig av type. Legg pasjonsfrukten i hånden og klem lett rundt den. En moden pasjonsfrukt gir lett etter for trykk og skal føles tung for størrelsen. Skallet til en lilla pasjonsfrukt skal se litt læraktig ut og være bulkete. Umodne pasjonsfrukter som er glatte i skallet, kan modnes frem i romtemperatur.

Næringsinnhold[rediger | rediger kilde]

Pasjonsfrukten er rik på det fettløselige vitamin E og inneholder også mye fiber, proteiner og vitamin C. Det store næringsinnholdet skyldes først og fremst frøene i frukten

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]