Parklind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Parklind
Bladverk av hybriden parklind.
Bladverk av hybriden parklind.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tilia x europaea, eller Tilia cordata x platyphyllos
L., 1753
Norsk(e) navn: Parklind
Hører til: lindeslekten,
kattostfamilien,
Malvales
Habitat: hager og parker
Utbredelse: Europa

Parklind (Tilia x europaea, eller Tilia cordata x platyphyllos) er et løvtre av lindeslekten innenfor kattostfamilien. Treet er en hybrid mellom lind og storlind. Det er et stort tre på 5-30 meter, og er dyrket. Av og til ses det gjenstående i Norden. Den var blant de hyppigst dyrkede løvtrærne i Europa fra 1600-tallet til midten av forrige århundre. På engelsk kalles den «Common Lime».

Hybriden er mye dyrket i parker og alléer. nederst er stammen ofte buskete med utvoksende kvast med bladverk. Årsskuddene er hårete men blir raskt hårløse. Bladplatene er med sine inntil 10 cm noe større enn hos vanlig lind (Tilia cordata), men langt mindre enn hos storlind (Tilia platyphyllos) (inntil 15 cm). Formen er den samme skjeve og hjerteformede som hos lind, men ikke fullt så skjeve som på storlind. Bladene er snaue og blekgrønne. Blomsterkvasten har 4-10 blomster hengende, mens de to nøttene i hver fruktkvast er om lag 8 mm store. Nøtten har lave lister, mens nøtten hos vanlig lind er omtrent helt glatt. Røttene danner rotskudd.

Varianten Tilia x europaea 'Wratislavensis' er sjelden, og har knallgrønne eller flammende grønne blader som blir gyllengule om høsten. På engelsk kalles den «Golden Lime».

Svarteliste[rediger | rediger kilde]

Parklind kan ha negativ påvirkning på humler og bier og dette må tas i betraktning i den neste vurderingen av parklind i norsk svarteliste. Artsdatabanken sier at selv om parklind er en fremmed art i Norge, er den ikke blitt risikovurdert med tanke på negative effekter i norsk natur fordi den ikke har evnene til å reprodusere. [1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ett av Norges vanligste bytrær dreper humler». 17. juli 2014. Besøkt 18. juli 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Tilia × europaea – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Tilia × europaea – detaljert artsinformasjon