Parklind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Parklind
Bladverk av hybriden parklind.
Bladverk av hybriden parklind.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tilia ×europaea
L.
Norsk(e) navn: Parklind
Hører til: lindeslekten,
kattostfamilien,
Malvales
Habitat: hager og parker
Utbredelse: Europa

Parklind (Tilia × europaea, eller Tilia cordata × platyphyllos) er et løvtre av lindeslekten innenfor kattostfamilien. Treet er en hybrid mellom lind og storlind. Det er et stort tre på 5-30 meter, og er dyrket. Av og til ses det gjenstående i Norden. Den var blant de hyppigst dyrkede løvtrærne i Europa fra 1600-tallet til midten av forrige århundre. På engelsk kalles den «Common Lime».

Hybriden er mye dyrket i parker og alléer. nederst er stammen ofte buskete med utvoksende kvast med bladverk. Årsskuddene er hårete men blir raskt hårløse. Bladplatene er med sine inntil 10 cm noe større enn hos vanlig lind (Tilia cordata), men langt mindre enn hos storlind (Tilia platyphyllos) (inntil 15 cm). Formen er den samme skjeve og hjerteformede som hos lind, men ikke fullt så skjeve som på storlind. Bladene er snaue og blekgrønne. Blomsterkvasten har 4-10 blomster hengende, mens de to nøttene i hver fruktkvast er om lag 8 mm store. Nøtten har lave lister, mens nøtten hos vanlig lind er omtrent helt glatt. Røttene danner rotskudd.

Varianten Tilia × europaea 'Wratislavensis' er sjelden, og har knallgrønne eller flammende grønne blader som blir gyllengule om høsten. På engelsk kalles den «Golden Lime».

Parklind dreper humler[rediger | rediger kilde]

Det blir årevist observert store mengder døde og døende humler under parklind i blomstringstiden, særlig i tørre somre.[1] Dette skjer ikke hvert år. Nøyaktig hvorfor så mange humler dør er ikke kjent. Flere teorier har blitt satt fram. En går på at lindetrær, både enkeltarter (parklind og sølvlind) og også enkelttrær produserer forholdsvis mye av sukkerarten mannose som humler ikke kan fordøye. Teorien er at når det er varmt og tørt stiger mannose-andelen av nektaren, noe som går ut over humlene, men bare i liten grad bier.[2] En annen teori er at trærne går tom for nektar og at humlene sulter ihjel. Lindetrær generelt skiller ut duftstoffer som virker tiltrekkende på humler og andre pollinerende insekter, og ofte vil det være frenetisk aktivitet i blomstene. Når blomstene går tomme, vil bier fly videre, mens humler, som er mindre metodiske, blir i treet på grunn av duftstoffene til de dør av matmangel.[3]

Svarteliste[rediger | rediger kilde]

Parklind kan ha negativ påvirkning på humler og bier, og dette må tas i betraktning i den neste vurderingen av parklind i norsk svarteliste. Artsdatabanken sier at selv om parklind er en fremmed art i Norge, er den ikke blitt risikovurdert med tanke på negative effekter i norsk natur fordi den ikke har evnen til å reprodusere.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lindin, I,-K, (1. august 2014). «Massedød blant humler på grunn av parktre». NRK Møre og Romsdal. Besøkt 27. juli 2015. 
  2. ^ Pawlikowski, T. (2010). «Pollination activity of bees (Apoidea: Apiformes) visition the flower of Tilia cordata Mill. and Tilia tomentosa Moench in an urban environment». Journal of Apicultural Science. 54 (2): 73-79. 
  3. ^ Ødegaard, F. (6. november 2014). «Stort kunnskapsbehov om massedød: Sulter humlene ihjel foran matfatet?». Aftenposten. Besøkt 27. juli 2015. 
  4. ^ «Ett av Norges vanligste bytrær dreper humler». 17. juli 2014. Besøkt 18. juli 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]