Krimlind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krimlind
Krimlind
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tilia × euchlora
K.Koch
Norsk(e) navn: krimlind
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: kattostordenen
Familie: kattostfamilien
Underfamilie: Tilioideae
Slekt: lind
Habitat: parker og gater
Utbredelse: kulturplante

Krimlind (Tilia × euchlora) er et løvfellende tre i lindeslekten innenfor kattostfamilien. Den antas å være en hybrid mellom lind (Tilia cordata) og kaukasuslind (Tilia dasystyla).

Den blir opptil 20 m høy med en stammediameter på 60 cm. Ingen trær eldre enn 160 år var kjent i 2000, så det kan tenkes at den kan bli større. Krona er konisk på unge trær, men blir så sylindrisk. Den er tett forgreinet, og de nederste greinene er hengende. Barken er glatt og grå på unge trær. På store stammer sprekker barken opp i langsgående, grunne furer.

Skuddene er lysegrønne, og knoppene er glatte, røde og gule. Bladene er avrundet ovale, plutselig tilspissede, fint sagtannede, 55–85 mm lange, 47–78 mm brede og med asymmetrisk, hjerteformet basis. Oversiden er glinsende gulgrønn med lysere tenner, og undersiden lysegrønn med brune hårdusker i nervevinklene. Blomstene sitter 3–7 sammen i en hengende kvast. Frukten er eggformet med fem svake lengdestriper.

Krimlind er sannsynligvis triploid og kan ikke danne spiredyktige frø. Den formeres med stiklinger. Opphavet til treslaget er usikkert, men det ble beskrevet fra et tre som vokste nær Potsdam i Preussen i 1866. Krimlind blir lite angrepet av insekter og tåler vegsalt og komprimert jord. Sølvlind og krimlind har etter 1960 i stor grad erstattet lind og storlind som gatetrær i Mellom-Europa.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]