K’gari

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
K’gari
Stranden på K’gari sett fra Indian Head, øyens eneste grunnfjell.
Geografi
PlasseringKorallhavet
Areal 1 840±1 km²
Lengde 124 kilometer
Bredde 25 kilometer
Administrasjon
LandAustralia
Posisjon
Kart
Fraser Island
25°14′S 153°09′Ø

K’gari
   UNESCOs verdensarv   
InnskrevetVed UNESCOs 16. sesjon i 1992 som det 630. verdensarvsted
ReferanseUNESCO nr. 630

K’gari (aboriginsk K'Gari), tidligere Fraser Island,[1] er verdens største sandøy (1 630 km2) og ligger på Australias østkyst, omtrent 200 km nord for Brisbane. Øya er om lag 122 km lang og mellom 5 og 25 km bred, og på sitt høyeste er den 235 moh.

Sanden går flere steder så dypt som 60 meter under havnivået. Mens regnskogene på fastlandet i stor grad har blitt hugget ned, har skogen på K’gari klart seg bedre. Det har bare vært begrenset hogst og noe mindre gruvedrift på øya.

K’gari er også kjent for sine dingoer (Canis dingo), som av ledende forskere og kynologer regnes som de genetisk reneste av alle dingoer i Australia i dag. Det er registrert få dingoangrep på mennesker, sist i 2023.[2] En liten gutt forsvant fra foreldrene sine og ble funnet død i 2001 med skader som kunne skyldes dingoer.

I 1992 ble øya utpekt til verdensarvsted av FN. I evalueringsrapporten som ble utarbeidet da UNESCO vurderte nominasjonen heter det blant annet

...Fraser Island er midtpunktet i den store sandregionen, og innfrir helt klart kriteriene for et naturarvområde... ... som et fremragende eksempel på betydningsfulle pågående geologiske og biologiske prosesser... ...øya har fantastiske naturlige egenskaper og eksepsjonell naturlig skjønnhet. Den har lange uavbrutte havstrender... ...innenfor strendene finnes majestetiske rester av regnskoger på sandgrunn...

WORLD HERITAGE NOMINATION - IUCN SUMMARY, s.21 PDF

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]