Protoceratops

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Protoceratops
Skelett på Carnegie Museum of Natural History
Skelett på Carnegie Museum of Natural History
Vitenskapelig(e)
navn
:
'''Protoceratops andrewsi'''
Granger & Gregory, 1923
Norsk(e) navn:
Hører til: Protoceratopsidae,
Ornithischia,
dinosaurer
Habitat: På land
Utbredelse: Mongolia og Nord-Amerika

Protoceratops er en planteetende dinosaurart som levde i tidlig kritt og som tilhører ceratopsia. Navnet kommer fra from gresk proto-/πρωτο- «første», cerat-/κερατ- «horn» og -ops/-ωψ «face», som betyr «Det første hornansiktet».[1] Protoceratops levde i Gobiørkenen i Mongolia og i Nord-Amerika.

Forklaring[rediger | rediger kilde]

Protoceratops hadde smale, krokbøyde et nebb som var dekket av horn, som hos fugler og skilpadder. Skjærende tenner vokste i rader i munnen. Etter hvert som de ble slitt, ramlet de gamle ut og ble erstattet av nye og skarpe tenner. Mange eksperter tror at dinosauren bare så godt på kort avstand, omtrent som nesehorn gjør i dag. For å redusere vekten ble kragen støttet av beinspiler i stedet for å være en massiv beinplate. Hannen hadde mer stående krage enn hunnen, kanskje for å imponere henne.Alle beina var som tykke stokker, men forbeina var kortere enn bakbeina. Den lange halen viser at forgjengerne dens gikk på to bein. En lang hale fungerte som balansestav i oppreist stilling.

Den kunne bli opptil 2,5 meter lang, opptil 75 cm. fra hoftene til bakken og kunne veie trolig opptil 260 kg.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Liddell & Scott (1980). Greek-English Lexicon, Abridged Edition. Oxford University Press, Oxford, UK. ISBN 0-19-910207-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]