Geezer Butler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Geezer Butler
Terence Michael Joseph Butler
Geezer Butler
Geezer Butler med Heaven and Hell
Født 17. juli 1949 (66 år)
Birmingham, England
Birmingham
Yrke Musiker, låtskriver
Statsborger i Storbritannia Britisk
Medlem av Black Sabbath
Sjanger Hard rock
Tradisjonell heavy metal
Doom metal
Instrument Bassgitar
Aktive år 1966 - i dag
Band
Black Sabbath
GZR
Heaven and Hell

Terence Michael Joseph «Geezer» Butler (født 17. juli 1949 i Birmingham) er en engelsk bassist og låtskriver. Han spiller i Heaven and Hell, GZR og Black Sabbath, hvor han var med fra starten i 1968.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Butler startet sitt første band, Rare Breed, sammen med Ozzy Osbourne på høsten 1967. Så ble de med i Polka Tulk sammen med gitarist Tony Iommi og trommeslager Bill Ward. Etter å ha endret navnet til Earth byttet de så navn til Black Sabbath i 1969, da de fant et annet band med samme navn. Butler spilte gitar i begynnelsen, men Iommi sa at han ikke ville spille sammen med en annen gitarist, så han gikk så over til bassgitar.

Butler er kjent for å være den første som brukte Wah-wah pedal på bassen, blant annet på sangen «N.I.B.», noe som inspirerte mange bassister senere. Han var også en av de første bassister til å stemme ned bassen fra EADG til C#F#BE, dette for å spille samstemt med Iommi som stemte ned sin gitar. Butler er også låtskriver, og har skrevet mesteparten av tekstene for Black Sabbath.

I 1984 forlot Butler Sabbath til fordel for å starte The Geezer Butler Band. Han ble med Ozzy i 1988No Rest For The Wicked World Tour. Butler ble gjenforent med Sabbath i 1991 , men sluttet så igjen etter Cross Purposes tour i 1994. Året etter var han med på musikkalbumet Ozzmosis fra 1995 med Ozzy. Han startet så bandet GZR hvor han ga ut flere album. Han ble så med i Sabbath igjen i 1997 for å spille på Ozzfest, og har siden vært med bandet. I tillegg har han forstatt med GZR, og blitt med i bandet Heaven and Hell sammen med Tony Iommi, Ronnie James Dio og Vinny Appice.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

 • GZR
  • Plastic Planet (1995)
  • Cycle of Sixty/X13 (1996)
  • Black Science (1997)
  • Ohmwork (2005)
  • 13 (2013)