Geezer Butler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Geezer Butler
Heaven And Hell 4.jpg
FødtTerence Michael Butler
17. juli 1949 (69 år)
Birmingham
Beskjeftigelse Bassist, gitarist, komponist
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Black Sabbath
Musikalsk karriere
Sjangerhardrock
Instrumentbassgitar, gitar
Aktive år1967
PlateselskapSanctuary Records
Nettstedhttp://www.geezerbutler.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Terence Michael Joseph «Geezer» Butler (født 17. juli 1949 i Birmingham) er en britisk bassist og låtskriver. Han spiller i Heaven and Hell, GZR og Black Sabbath, hvor han var med fra starten i 1968.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Butler startet sitt første band, Rare Breed, sammen med Ozzy Osbourne på høsten 1967. Så ble de med i Polka Tulk sammen med gitarist Tony Iommi og trommeslager Bill Ward. Etter å ha endret navnet til Earth byttet de så navn til Black Sabbath i 1969, da de fant et annet band med samme navn. Butler spilte gitar i begynnelsen, men Iommi sa at han ikke ville spille sammen med en annen gitarist, så han gikk så over til bassgitar.

Butler er kjent for å være den første som brukte Wah-wah pedal på bassen, blant annet på sangen «N.I.B.», noe som inspirerte mange bassister senere. Han var også en av de første bassister til å stemme ned bassen fra EADG til C#F#BE, dette for å spille samstemt med Iommi som stemte ned sin gitar. Butler er også låtskriver, og har skrevet mesteparten av tekstene for Black Sabbath.

I 1984 forlot Butler Sabbath til fordel for å starte The Geezer Butler Band. Han ble med Ozzy i 1988No Rest For The Wicked World Tour. Butler ble gjenforent med Sabbath i 1991 , men sluttet så igjen etter Cross Purposes tour i 1994. Året etter var han med på musikkalbumet Ozzmosis fra 1995 med Ozzy. Han startet så bandet GZR hvor han ga ut flere album. Han ble så med i Sabbath igjen i 1997 for å spille på Ozzfest, og har siden vært med bandet. I tillegg har han forstatt med GZR, og blitt med i bandet Heaven and Hell sammen med Tony Iommi, Ronnie James Dio og Vinny Appice.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • GZR
    • Plastic Planet (1995)
    • Cycle of Sixty/X13 (1996)
    • Black Science (1997)
    • Ohmwork (2005)

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]