Plutos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plutos.

Ploutos (gresk: Πλοῦτος, «rikdom»), vanligvis latinisert som Plutus, var gud for rikdom i antikkens greske religion og myter. Han var sønn av fruktbarhetsgudinnen Demeter [1] og halvguden Iasion som hun lå med i tre ganger pløyd åker. I teologien til de eleusinske mysterier ble han sett på som «det guddommelige barnet». Hans forhold til herskeren av underverden Plouton (latin Pluto, som han ikke må forveksles med), er kompleks da denne guden også sto for mange av de samme verdiene ved å være en ktonisk gud.

I den filosofiske mytologi i den senere klassiske periode er Ploutos framstilt av Aristofanes [2] som blindet av Zevs slik at han er stand til å dele ut sine gaver uten fordommer. Han er også lam slik at tar sin tid med å ankomme, og med vinger slik at han drar av sted raskere enn han kom. Når gudens syn er vendt tilbake, i henhold til Aristofanes' komedie, er han i stand til å avgjøre hvem som fortjener rikdom og således skaper uro.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kerenyi, Karl (1967): Eleusis: Archetypal Image of Mother and Daughter, Bollingen, s 30. Sitat: «We are not surprised to learn that the fruit of her love was Ploutos, «riches». What else could have sprung from the willingness of the grain goddess?»
  2. ^ Aristofanes: Ploutos (Rikdom, andre versjon, 388 f.Kr.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]