Maia (gudinne)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maia
Hermes and Maia, detalj fra en rød rød amfora (ca 500 f.Kr.)
TrossystemGresk mytologi
Originalt navnBona Dea
ForeldreAtlas og Pleione
SøskenDe 6 andre pleiade-søstrene
BarnHermes
BostedLike ved fjellet Mount Kyllini, Hellas
SymbolerBlomster, vekst, varme

Maia var i gresk mytologi en vårgudinne som ble forført av Zevs og fødte Hermes i all hemmelighet. Hun var datter av Atlas og Pleione og var en av Pleiadene. Opprinnelig var hun en jordgudinne og gudinne for plantevekst, men senere er hun beskrevet som nymfe. Maia betyr «lille mor».

Maia er den eldste av de syv Pleiade søstrene. De ble født ved Cyllen-fjellet i Arcadia og navngis noen ganger som fjellnymfe. Maia var en romersk gudinne for alt som vokser og gror.[1]

I romersk mytologi ble Maia identifisert med Maia Maiestas (også kalt Fauna, Bona Dea («den gode gudinne») og Ops). Det er rykter om at original navnet hennes, Bona Dea var så hellig at det var forbudt å si navnet høyt. Den femte måneden mai er oppkalt etter henne og derfor er Maia sett på som en vårgudinne med varme og vekst.

Bilde av henne opptrer på mynter fra Phenos, Arcadia.

Mytologi[rediger | rediger kilde]

Mor til Hermes[rediger | rediger kilde]

I henhold til Hermes salme Homeric Hymn to Hermes, likte Zeus i all hemmelighet Maia, som var sky og holdt seg unna de andre gudene i en hule i Mount Kyllini fjellet. Hun ble gravid med Hermes. Etter fødselen pakket Maia ham i et teppe og la seg til å sove. Det raskt modne spedbarnet Hermes krabbet om natten mens Maia sov til Thessaly, hvor han klarte å stjele noen av halvbrorens Apollos storfe. Maia trodde ikke på Apollo da han hevdet at Hermes var tyven. Zeus gikk til side med Apollo. Apollo byttet ut storfe med lyra, som ble en av hans identifiserende egenskaper.

Sykepleier[rediger | rediger kilde]

Maia oppdro også barnet Arcas, som var barnet til Kallisto og Zeus. Som en feil hadde Zeus' kone Hera i sjalusi forvandlet Callisto til en bjørn. Historien om Callisto og Arcas, i likhet med Pleiadene, er en assiosasjon for en stjernekonstellasjonene Ursa Major og Ursa Minor, den store og lille bjørnen. Hennes navn er relatert til μαῖα (maia), en hederlig betegnelse for eldre kvinner relatert til μήτηρ (mētēr) 'mor', som også betyr "jordmor" på gresk. [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Apollodorus, 3.10.1
  2. ^ Nutton, Vivian (2005). Ancient Medicine. London: Routledge. s. 101. ISBN 9780415086110.