Oslo Havn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Oslo havn»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Oslo Havn
Oslo Havns hovedkontor på Vippetangen
Offisielt navnOslo Havn KF
Org.formKommunalt foretak
Org.nummer987 592 567
Etablert15. april 2004
MorselskapOslo kommune
DatterselskapHAV Eiendom
HovedkontorOslo
LandNorge
AdresseAkershusstranda 19, 0150 Oslo
Tjeneste(r)Oslo havn
StyrelederMarthe Scharning Lund
Adm.dir.Ingvar M. Mathisen
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Oslo Havn KF, forkortet HAV, er et kommunalt foretak i Oslo kommune. Foretaket var inntil 8. juni 2004 kjent som Oslo havnevesen (OHV). Foretaket ledes av et valgt havnestyre og en ansatt havnedirektør.

Oslo Havn KFs hovedformål er å sørge for en rasjonell havnedrift ved å tilrettelegge for en effektiv og miljøvennlig sjøtransport. Ved siden av selve havnedriften er Oslo Havn KFs oppgave å holde oppsyn med trafikken i havnedistriktet, og å forvalte havnens eiendommer og innretninger på en økonomisk og miljømessig måte. Oslo Havn, med datterselskapet HAV Eiendom, forvalter havneområdet i henhold til havne- og farvannsloven og kommuneloven.

Historie[rediger | rediger kilde]

Oslo Havn ble grunnlagt ved en kongelig forordning av 16. september 1735 der det ble bestemt at det skulle opprettes en «havnekommission». Oslo havn er således et av Norges aller eldste, fortsatt eksisterende virksomheter. Havnekommisjonen ble pålagt å føre tilsyn med havner og uthavner i byens tolldistrikt. Arbeidet i den første tid bestod hovedsakelig av kontroll med dybdeforhold, mudringsarbeider og fortøyningsinnretninger.

Havnestyret[rediger | rediger kilde]

Oslo Havns øverste myndighet er havnestyret, som er sammensatt av representanter fra Oslo kommune, havnens kommersielle brukere, Oslo Havns ansatte, staten, og nærliggende brukerfylker. Dagens havnestyre ble utnevnt 2020, og ledes av Marthe Scharning Lund. Hun erstattet Roger Schjerva.

Ingvar M. Mathisen er havnedirektør i Oslo, en stilling han overtok etter Anne Sigrid Hamran. Før det var Per Mauritz Hanssen havnedirektør.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]