Roger Schjerva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roger Schjerva
Roger Schjerva picture norway.jpg
Født19. januar 1968 (50 år)
Skien
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonom
Parti Sosialistisk Venstreparti
Nasjonalitet Norge
Statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet.

Roger Helgesen Schjerva (født 19. januar 1968 i Skien, oppvokst i Bø i Telemark) er en norsk politiker (SV). Han er fra 2014 sjefsøkonom i bransjeorganisasjonen IKT-Norge[1] Fra fra oktober 2005 til regjeringsskiftet etter stortingsvalget i 2013[2] var han statssekretær i Finansdepartementet. Han er bosatt i Halden.

Roger Schjerva har tatt examen philosophicum (1988) og har studert samfunnsøkonomi, med mellomfag ved Universitetet i Tromsø (1993) og tredje avdeling (1996–2000) ved Universitetet i Oslo, men har ikke avsluttende embedseksamen. Mens Schjerva studerte i Tromsø, bidro han til å stifte Sosialistisk Studentlag (SSL).

Han har tidligere vært ansatt i SVs stortingsgruppe som finansrådgiver og sekretariatsleder. Han har også vært politisk sekretær, fylkesstyremedlem og medlem av representantskapet i Oslo SV. Schjerva var fra 1986 aktiv i Sosialistisk Ungdom, som medlem av sentralstyret og sekretær i Lisbet Rugtvedts lederperiode. Schjerva har variert arbeidserfaring fra organisasjonsarbeid, bygningsbransjen, hotellnæringen og pleie- og omsorgsektoren.

Schjerva kjempet om nominasjonen til andreplass på SV-lista i Oslo til Stortinget i 2001, men tapte for bergensmannen Heikki Holmås.[3]

Etter at Roger Schjerva ble utnevnt som statssekretær kom det kritikk innad i partiet om at de såkalte «Rogerne» i partiet hadde fått for mye makt. «Rogerne» bestod av Roger Schjerva, Roger Sandum (også statssekretær i Finansdepartementet) og Roger Pedersen (da SVs pressesekretær, senere politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet fram til 2008). Lisbet Rugtvedt (statssekretær i Kunnskapsdepartementet) og Bård Vegar Solhjell (statssekretærer på Statsministerens kontor) tilhørte ifølge kritikerne også denne gruppen med angivelig relativt lik alder, erfaring, sosial profil og meninger i partiet.[4]

Roger Schjerva ble kåret til Norges 12. mektigste økonom i 2013.[5]

I en kronikk i Dagbladet 29. oktober 2015 opplyste Schjerva at han har meldt seg ut av SV.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ digi.no SV-er blir IT-bransjens sjeføkonom 11.11.2013
  2. ^ Pressemelding (16. oktober 2013). «Offisielt frå statsrådet 16. oktober 2013 kl. 10.00». regjeringen.no. Statsministerens kontor. Besøkt 17. oktober 2013. 
  3. ^ Klassekampen: En av Rogerne[død lenke]
  4. ^ Dagbladet: All makt til Roger
  5. ^ Hvamstad, Eline: «Dette er Norges mektigste økonomer», Finansavisen, publisert 23. mars 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]