Tuzla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Oversiktsbilde over Tuzla

Koordinater: 44°32′N 18°40′Ø

Tuzla er Bosnias tredje største by, med 170 000 innbyggere. Byen ligger nordøst i landet. Foreløpige tall fra folketellingen i 2013 viste at Tuzla hadde 120 441 innbyggere.[1]

Tuzla er kjent for sin omfattende fremstilling av salt, fra underjordiske gruver under hele byen. Denne utnyttelsen har ført til at byen bokstavelig talt har sunket flere meter i løpet av tiårene, og dette har ført til og fører fortsatt til store materielle skader. I det nyopprettede museet Solni Trg finnes utstilt flere hundre år gamle redskaper brukt til saltfremstillingen, og andre ting som vitner om at Tuzla regnes for å være byen med den eldste kontinuerlige bosetningen i Europa.

Tuzlas navn kommer av tuzlu, det tyrkiske ordet for salt.[2]

Et av byens fremste kjennemerker Europas eneste saltholdige innsjø, beliggende i sentrum. Under kommunismen i tidligere Jugoslavia utviklet Tuzla seg til et stort industrielt og kulturelt senter. Tuzla er også anerkjent som den mest multikulturelle og tolerante byen under krigen fra 1991 til 1994, som greide å beholde sitt etniske mangfold og samhold da alle andre byer langt på vei hadde tapt den kampen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ PRELIMINARNI REZULTATI. Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. PRELIMINARY RESULTS. Of the 2013 Census of Population, Households and Dwellings in Bosnia and Herzegovina, Sarajevo: Agencija za statistiku BiH, s. 11.
  2. ^ «salt» Bokmål—tyrkisk , Lexin

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]