Tuzla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tuzla

Flagg

Våpen

LandBosnia-Hercegovinas flagg Bosnia-Hercegovina
KantonTuzla kantons flagg Tuzla kanton
EntitetFøderasjonen Bosnia-Hercegovina
StatusKommune
Postnummer75000
Retningsnummer035
Areal302,35 km²
Befolkning110 979 (2013)
Bef.tetthet367,05 innb./km²
Høyde o.h.245 meter
Nettsidegrad.tuzla.ba/
Posisjonskart
Tuzla ligger i Bosnia-Hercegovina
Tuzla
Tuzla
Tuzla (Bosnia-Hercegovina)
Kart
Tuzla
44°32′17″N 18°40′34″Ø

Tuzla er en by og kommune i delstaten (entiteten) Føderasjonen Bosnia-Hercegovina i Bosnia-Hercegovina. Foreløpige tall fra folketellingen i 2013 viste at Tuzla hadde 120 441 innbyggere.[1] Tuzlas navn kommer av tuzlu, det tyrkiske ordet for salt.[2]

Byen er kjent for sin omfattende fremstilling av salt, fra underjordiske gruver under hele byen. Denne utnyttelsen har ført til at byen bokstavelig talt har sunket flere meter i løpet av tiårene, og dette har ført til og fører fortsatt til store materielle skader. I museet Solni Trg finnes utstilt flere hundre år gamle redskaper brukt til saltfremstillingen, og andre ting som vitner om at Tuzla regnes for å være byen med den eldste kontinuerlige bosetningen i Europa.

Et av byens fremste kjennemerker den saltholdige innsjøen, beliggende i sentrum. Under kommunismen i tidligere Jugoslavia utviklet Tuzla seg til et stort industrielt og kulturelt senter. Tuzla er også anerkjent som den mest multikulturelle og tolerante byen under krigen fra 1991 til 1994, som greide å beholde sitt etniske mangfold og samhold da alle andre byer langt på vei hadde tapt den kampen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]