Ormøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ormøya
Ormøya sett fra Bekkelagshøgda. I forgrunnen Paddehavet, bak Oslofjorden med en del av Langøyene (til venstre) og Rambergøya til høyre. Brua over til Malmøya i venstre bildekant.
LandNorges flagg Norge
Kart
Ormøya
59°52′37″N 10°45′37″Ø

Ormøya er ei øy i Oslo. Øya ligger i Bunnefjorden, med veiforbindelse ut til øya over Ormsundet fra Bekkelaget og Mosseveien. Ormøya er ei lita øy på bare 180 da, men rommer ca. 120 husstander med alt fra sveitservillaer til rekkehus fra 1970-tallet. Øya har strender, båtplasser og egen park. Det er to offentlige bygninger der, et velhus som heter Villa Lilleborg og en trekirke (Ormøy kirke) tegnet av arkitekt Bernhard Christoph Steckmest, som også tegnet Sandakergården og Groschgården.

Før kommunesammenslåingen med Oslo i 1948 lå Ormøya i Aker kommune.[1]:137

Opprinnelig var Ormøya ei fritidsøy for hovedstadens bemidlede, blant annet Camilla Collett ferierte på øya, men fra ca. 1900 ble det mer vanlig å bo fast på Ormøya.

Ormøya grenser i øst mot Paddehavet, oppkalt etter øya Skilpadden, til daglig kalt Padda. Fra sydenden av Ormøya kan man kjøre over til Malmøya.

På Ormøya finner man et stort friområde som heter Kock-haven, oppkalt etter Herr Kock. I Kock-haven er det en andedam med en hjerteformet øy i midten. Under broen over til den hjerteformede øya finnes salamandere.[2] I Kock-haven er det flotte rekreasjonsmuligheter, epletrær og lekeplass for barna.

Øyas eneste idrettsklubb er Ormøya Tennisklubb som er en populær møteplass for store og små.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Ormøya. Sett fra Ormsundbrua. Foto: Roman Cieslak

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ R. Johnsen (kontorcef) og Arne Carlsen (finansdirektør) (1940). Aker 1837–1937 : kommunens styre og forvaltning gjennem hundre år. 1. Aker kommune. 
  2. ^ Norsk Naturarv om Ormøydammen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]